2023. április 14., 18:41

Meghalt egy tunéziai focista, aki felgyújtotta magát a rendőrállam elleni tiltakozásul

Meghalt egy tunéziai profi labdarúgó, miután a hét elején felgyújtotta magát a "rendőrállam" elleni tiltakozásul - közölte a testvére pénteken.

focilabda
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

A 35 éves Nizar Isszaui, aki klub nélkül maradt, miután korábban több elit és alacsonyabb osztályú csapatban is játszott, hétfőn felgyújtotta magát az ország középső részén található Haffúzban.
A sportoló halála előtt a Facebookon jelezte, mire készül.

Nincs több energiám, tudja meg a rendőrállam, hogy ma végrehajtom a büntetést

- írta.

Tette Mohammed Buazizi utcai mozgóárusét idézi, aki 2010. december 17-én felgyújtotta magát, elindítva ezzel a tunéziai forradalmat, amely véget vetett Zin el-Abidin ben Ali elnök uralmának.

A tunéziai média beszámolói szerint Nizar Isszaui a rendőrség ellen akart tiltakozni, miután "terrorizmussal" vádolták meg, amikor elment egy rendőrőrsre, hogy feljelentést tegyen egy gyümölcsárus ellen, aki a hatósági ár kétszereséért árulta a banánt.

A közösségi oldalakon egy felvétel is kering a focistáról, aki azt üvölti telefonja kamerájába, hogy terrorizmussal vádolták meg, miután összevitatkozott egy banánárussal.

A sportoló harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és egy tuniszi kórházban halt meg csütörtök este. Temetésére pénteken kerül sor - tájékoztatott testvére, Rijad.

Tunéziai hírforrások arról számoltak be, hogy a focista halálát követően összecsapásokra került sor Haffúzban a hatóságok és fiatal tüntetők között. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.