2018. november 19., 20:17

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát: a rövid lábú, dundi erszényesek rugalmas és mozgékony bélfalai felelősek a különleges székletért - állapították meg amerikai kutatók.

vombat

Ezeknek köszönhetően válik a folyékony masszából szokatlan, ám praktikus, kocka alakú végtermék - mutatta be eredményeit a Patricia Yang, a Georgiai Műszaki Egyetem munkatársa által vezetett kutatócsoport az Amerikai Fizikai Társaság folyadékdinamikai osztályának ülésén.

Azért fogtam ebbe a témába, mert még soha korábban nem láttam a biológiában ilyen érdekeset. Rejtély volt

- mondta Yang, aki elmondta, hogy korábban azt hitte, hogy a kocka alakú széklet internetes tréfa.

Ezután azonban elkezdte vombatok emésztőrendszerét felboncolni és megvizsgálni. Ehhez Tasmánia szigetén élt olyan állatok tetemét használták, amelyeket közlekedési balesetek után altattak el.

A szakemberek szerint a növényevő vombat az egyetlen faj, amely képes kockaformájú ürüléket hátra hagyni. Naponta 80-100 apró kockát hagynak hátra, hogy kijelöljék területüket és a szag által kommunikáljanak egymással.

Szakértők szerint ürülékük számára jól látható helyet választanak, mert gyenge a látásuk. Minél magasabbra és minél jobb helyre hullajtják el a kockáikat, azok annál erősebben vonzzák a fajtársakat, hogy megszaglásszák és kapcsolatba lépjenek egymással.

Ebben játszik szerepet az ürülék alakja: a széklethalmok nem gurulnak szét, hanem a kiválasztott helyen maradnak.

A kutatók remélik, hogy az új ismereteknek gyakorlati haszna is van.

"Jelenleg két módszer van kockaforma létrehozására: a formázás vagy a vágás. Lehetséges azonban, hogy a forma a vombatokhoz hasonlóan puha szövetek segítségével is kialakítható" - fejtette ki Yang.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.