Ma éjjel lesz a legsűrűbb csillaghullás

Szabados Kati 2018. augusztus 12., 14:03

A Perseidák meteorraj maximuma 12-én és 13-án, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka várható. A bősi székhelyű  Corvus Csillagászati Egyesület vezetőjét, Nagy Sándort kérdeztük a látványos égi jelenségről és az egyesület most zajló észlelőtáboráról.

Mikor és melyik égtáj felé nézzünk fel ma este az égboltra?

Este, sötétedés után már látni lehet majd a Perseidákat. Kilenc után, tíz óra körül már láthatóak lesznek. A meteorraj valójában az üstökös széthullott darabkáiból áll, amelyek a Naprendszerben keringenek. Amikor a Földünk áthalad egy ilyen meteorfelhőn, annak darabjai bekerülnek a légtérbe és ott elégve hozzák létre azokat a fényjelenségeket, amelyeket hullócsillagoknak szoktak hívni. Földünk keleti irányba forog, tehát elsősorban Keletről látjuk közeledni a meteorokat. Éjfél körül ez az irány már egészen magasan van az égen. A Perseus és a Cassiopeia irányából látszanak jönni, a Perseus csillagképről kapták a nevüket. Tehát ebbe az irányba érdemes nézni, de az égnek bármelyik részén megjelenhetnek.

Milyen intenzitású lesz a „csillaghullás”?

Az előrejelzés szerint óránként 100 meteort láthatunk majd, de ezek az előrejelzések nem mindig pontosak. Néha előrejeleznek százat és van húsz, vagy ellenkezőleg. Nagyon nehéz ezt előre megmondani. A Perseidák „előfutárait” már napokkal, hetekkel ezelőtt is láthattuk és a legsűrűbb megjelenésük után is hosszú ideig észlelhetőek lesznek még. Úgy kell elképzelni, hogy ez egy oválisan elnyúlt törmelékhalmaz, aminek a szélén ritkábban vannak a darabok, de most már megyünk bele a közepébe. Azon a napon, amikor a közepét legjobban megközelíti a Földünk, van a maximuma a légtérben látványosan elégő meteoroknak. Ez idén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka lesz.

Képgalériánk:

Még milyen égi jelenségeket figyelhetünk meg ezekben a napokban a Perseidákon kívül?

A  Merkuron kívül a Naprendszerünk nagy bolygói, az összes fényes bolygó is mind látszik éjszakánként. Ez egy különleges időszak, mikor a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz is látható szabad szemmel.

Augusztus 11-től 19-ig zajlik az egyesületük felnőtt csillagásztábora, a Corvus 2018 Észlelőtábor. Hol tartják és mi ott a program?

A táborunkat Kovácspusztán tartjuk, az Ekecs és Gúta közötti tanyavilág egyik felújított portáján. Nagyszegpusztaként könnyebb megkeresni a térképen. A nappali program előadásokból fog állni. Este és éjszaka pedig az égboltot szemléljük. Különböző nagyságú távcsöveink vannak, és a tagok is kihozzák a sajátjaikat.

Milyen előadásokat hallhatnak a táborba érkezők?

Nagyon sok téma és előadó van az idei programban. Lesznek csillagászati és egyéb témájú előadások. Felsorolni hosszú lenne, de mindenképpen kiemelném Dávid Gyulát, aki a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanára és Szarka Imrét, aki a pozsonyi Comenius Egyetemen és a svájci Részecskefizikai Kutatóközpontban végez kutatásokat. Dávid Gyula előadásának témája az Univerzum jövője lesz, Szarka Imre a részecskegyorsítóban végzett kutatásokról fog előadni.

0 HOZZÁSZÓLÁS