2023. november 30., 12:21

Látogatás a Vörösmarty téri, ill. a Szent István téri karácsonyi vásárban

Sorra nyílnak Európa nagyvárosaiban a karácsonyi vásárok. November 17-től az ismert budapesti helyszíneken is látogathatóak. Mivel korábban még nem jártam  a főváros karácsonyi vásárain, így őszinte kíváncsisággal vártam, milyen hatást gyakorol majd rám a látvány. Bár mindkét helyszínre a koradélutáni időpontban érkeztem, ott főleg külföldiekkel találkoztam, bár rápillantva az árakra, talán ez nem is akkora csoda. De haladjunk sorjában.

Karácsonyi vásár
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Zsebik Ildikó

Tavaly az European Best Destination utazási portál online szavazásán – minden idők legtöbb voksával győzött az Advent Bazilika, 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényeit is megelőzve.

Ezzel a Szent István téri adventi rendezvény 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett.

Nos, azt nem tudjuk idén hányadik helyen végez majd, de azt bátran kijelenthetjük: a sok-sok felállított sátor nagyon szép és értékes áruval várja látogatóit. A kínálat izléses, sokszínű, akinek vastag a pénztárcája, az bátran körülnézhet, sőt be is vásárolhat szeretteinek, de a fizetéstől fizetésig élők legfeljebb a szemüket legeltethetik az eléjük táruló látványon. A standok egy része az éhes és szomjas látogatóknak kínál ínycsiklandó finomságokat, elsősorban hagyományos magyar ételekből válogatták össze a menüt, igaz, brutális árakon. Lássunk néhány konkrétumot! A makaron darabjáért 1000, a burgerekért 4400-4900, azért a kürtőskalácsért, amely a városban 800 forint, itt 3200 forintot is elkérnek.

A mézeskalácsból készült szebbnél szebb karácsonyi motívumokért mérettől függően 4500-tól 18900 forintig kell fizetni. Egy bejgli 4480 forintért vihető el, a lángos ára – feltéttől függően – 2200 és 4500 forint körül mozog.

A legolcsóbb gulyásleves 3500 forint, a grílezett lazac 7500 forintért kapható, a rétesek 1800 forintba kerülnek, 10 deka sült gesztenye ára pedig 2500 ft. A töltött káposzta 7000, a saslik 5000 forint, a köretet mindenhez külön számolják fel. A forró tea 1000, a forró csoki 2200, egy pohár forralt bor ára pedig 1350 -2000 forint között mozog. Itt jegyezném meg: olykor az árak euróban is fel vannak tüntetve.

Adventi vásár
Fotó:  Zsebik Ildikó

Ami pedig az ajándéknak szánt árut illeti, szinte lehetetlen a teljes kínálatot felsorolni. Gyertyák, füstölők, kerámia adventi koszorúk, porcelán karácsonyi figurák, méz, méhviaszból készült gyertyák, kézműves szappanok minden mennyiségen megvásárolhatók, természetesen a szokásos áraknál jóval drágábban. Érdekes füzéreket és koszorúkat láttunk szárított gyümölcsökből, de vásárolhatunk bundákat, meleg kesztyűket, bőrből és szaruból készült árucikkeket stb. Volt, aki Tiffany-lámpákat árult, a legnagyobb 350 ezer forintba, azaz 950 euróba került.

A 13. Advent Bazilika házigazdája, Kovács Lázár sztárséf a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén is látványos fénydekorációval készültek, amely mesefilmbe illő hangulatot varázsol az ideérkezők elé.

Nos, őszintén szólva nem bánom, hogy erről lemaradtam, mert már délután kegyetlen hideg szél fújt , minden tiszteletem az árusoké, akik este 10 órakor még mindig itt fagyoskodnak.

A Vörösmarty téri vásár idén a Vörösmarty Classic Xmas nevet viseli. A tér közepén álló Vörösmarty-szobrot átlátszó hógömbbe burkolták, körülötte pedig egy komplett LED-fal épült fel. A látogatókat fényinstallációk is várják a helyszínen, méghozzá az Alice Csodaországban mesealakjaival. Ez a vásár hangulatában, kínálatában és áraiban is nagyon hasonlít a Bazilika előttire. Ottjártunkkor a Vörösmarty téren határozottan nagyobb volt a kereslet a meleg ételek illetve az italok iránt, mint egy nappal korábban a bazilika előtt. Itt láttam olyan kinti vendéglőket, ahol hősugárzó próbálta mérsékelni a jeges szél erejét.

Adventi vásár
Fotó:  Zsebik Ildikó
A legnépszerűbb alighanem a forró gulyás lett, 4dl. gulyás ára 4500 ft, 8 dl-jé 8500 forintba került. A kézműves kiállítók a hagyományőrzés jegyében válogatták össze tradicionális portékájukat. Nyitottak egy kézművesházat is, ahol a gyerekek hétvégente foglalkozásokon vehetnek részt.

Láttunk itt modern festésű, hajlított üveg faliórákat 10 ezerért, kerámia készleteket és edényeket, sőt a legkülönbözőbb porcelánvirágokat szálanként átlagosan 1000 forintért, ill. minden mást, amit a bazilika előtt is kínáltak. És még egy fontos információ! Itt mindenütt csak bankkártyával fizethetünk, míg a Bazilika előtt a készpénzt is elfogadják.

Az újságban ugyan olvastam róla, ám a gyakorlatban nem tapasztaltam meg: egy központi előírás kimondja, nem maradhatnak éhen azok a vendégek sem, akiknek ezek az árak túl magasak. Mindenhol kínálni kell/ene/ 1500 forintért egy kis adag meleg menüt. Nos, ezt a rendeletet finoman szólva sehol sem verték nagy dobra. Végezetül, ha egyetlen mondatban szeretném összegezni a látottakat: a hangulat mindkét helyen remek volt, az árak viszont  nagyon borsosak. A vásárok egészen újévig nyitva tartanak.

Karácsonyi vásár
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.