2022. november 8., 15:41

Kronotáplálkozás: hogyan befolyásolja az étkezések ideje az egészséget?

Cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki szív-és érrendszeri betegség vagy stroke. Egy nemrég megjelent kutatás szerint nem elég, ha a diabéteszes beteg csak arra figyel, hogy mit eszik, hanem az is számít, hogy mikor.

kronotáplálkozás
Fotó: Pixabay

A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, van-e összefüggés a cukorbetegek körében az étkezések időpontja valamint a szív-és érrendszeri betegségek között.

A kronotáplálkozás, mint a táplálkozáskutatás újonnan kialakuló területe, azzal foglalkozik, hogy az étkezések ideje hogyan befolyásolja az egészséget.

A kutatók 4642 amerikai cukorbeteg adatait vizsgálták a 2003 és 2014 közötti időszakban. A résztvevők saját maguk jelentették, hogy mikor, milyen típusú ételeket ettek. A kutatók ezután összekapcsolták ezeket azokkal az adatokkal, amelyek arra vonatkoztak, hogy a résztvevők később szív- és érrendszeri haltak-e meg.

A kutatók találtak bizonyos összefüggéseket az egyes élelmiszerek fogyasztásának ideje, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata között. Kisebb eséllyel haltak meg valamilyen szív-és érrendszeri betegségben azok, akik reggel keményítőtartalmú zöldségeket, például burgonyát, délután teljes kiőrlésű gabonát, este zöldségeket - például brokkolit - és tejet fogyasztottak, illetve vacsorára nem ettek feldolgozott húsokat.

A megfigyelt eredményeket két tényező magyarázhatja. Az egyik, hogy az anyagcserének is van cirkadián ritmusa. Például a glikolipid-anyagcsere reggel intenzívebb, míg a melatoninszintézis este. Másrészt a szervezet természetes cirkadián ritmusára az élelmiszerek is hatással vannak - állítják a kutatók.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.