2022. június 14., 09:55

Közel-Kelet: Betiltottak egy amerikai animációs filmet, amelyben két nő csókolózik

Az Egyesült Arab Emírségek hétfőn bejelentette, hogy betiltotta a Pixar amerikai számítógépes animációs filmstúdió Lightyear című filmjét, amelyben két nő csókolózik.

csókolózás
Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

Az Öböl-menti gazdag országban, amely hét emírség föderációja, június 16-ra tervezték a Lightyear bemutatóját. A tiltás után azonban az Egyesült Arab Emírségek egyetlen mozijában sem vetíthetik, mert megsérti az országban érvényes, médiatartalmakkal kapcsolatos normákat - közölte Twitter-oldalán a Médiaszabályozási Iroda.

A kulturális és ifjúsági minisztérium fennhatósága alá tartozó hivatal szerint minden filmet ellenőriznek a nyilvános bemutatás előtt, hogy garantálják: a sugárzott tartalom megfelel az életkor szerinti besorolásnak.

A tiltást hat hónappal azután közölték, hogy

az Egyesült Arab Emírségek bejelentette: a jövőben nem cenzúrázzák a moziban vetítendő filmeket, csak korhatár szerint sorolják be őket.

A The Washington Post című amerikai napilap információi szerint a filmet várhatóan Malajziában is betiltják. A lap emlékeztet arra, hogy

a csókolózó jelenetet korábban az Egyesült Államokban is kivágták, miután Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója március végén törvényt írt alá, amely megtiltja gyermekek szexuális orientációra és nemi identitásra vonatkozó instruálását.

A filmet gyártó Pixar dolgozóinak tiltakozása miatt azonban a kivágott jelenetet visszaállították.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.