Kínozza az allergia? Négy természetes módszer, amivel csillapíthatja a tüneteket

2019. július 24., 17:18
ma7

Népbetegségnek számít az allergia, és bár a kellemetlen tünetek, köztük az orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés sokak hétköznapjait megkeserítik, nem mindenki szed szívesen gyógyszert a panaszaira.

Néhány természetes módszerrel viszont szintén sikeresen enyhíthetjük a panaszokat.

Az allergia (nagyon leegyszerűsítve) tulajdonképpen nem más, mint a szervezet felfokozott reakciója egy-egy összetevőre,

például állatszőrre, élelmiszerre vagy pollenre. Az allergia jellegzetes tünetei többek között az orrdugulás és orrfolyás, a könnyezés és szemviszketés, a köhögés vagy tüsszögés, a kaparó érzés a torokban. Az allergia ellen számos gyógyszer áll a rendelkezésünkre, például orr- és szemcseppek vagy tabletták, ám sokan nem szívesen szedik ezeket, többek között a lehetséges kellemetlen mellékhatások miatt. Szerencsére, természetes módszerekkel is lehet enyhíteni a tüneteket!

Fotó: gettyimages.com

  1. Igyunk csalánteát! A csalánban természetes antihisztaminok vannak, a növény fogyasztása segíthet normalizálni a szervezetünk hisztaminszintjét, ezzel pedig csökkenhetnek a túlérzékenységi reakciók. Ráadásul a csalánnak gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásai is vannak, ezekkel támogathatja a szervezetet az allergia elleni küzdelemben. Kortyolgassunk el naponta 2-3 alkalommal egy-egy csésze csalánteát a tünetek enyhítéséért!
  2. Együnk probiotikumokat! Egyre több bizonyítékot találnak a tudósok arra, hogy a bélrendszerünkben található jótékony hatású baktériumoknak hatalmas szerepe van az egészségünk megőrzésében, többek között az emésztésünkre, a hangulatunkra és az immunrendszerünk működésére is pozitívan hatnak. A probiotikumok fogyasztása és a bélflóra egyensúlyának fenntartása nemcsak az immunrendszer hatékonyságát növelheti, de a szénanáthával és allergiával összefüggő kellemetlen tüneteket is csökkentheti! A legegyszerűbb, egyben legízletesebb módja az egészséges bélflóra fenntartásának, ha több fermentált ételt eszünk: minden nap kerüljön az asztalra joghurt, savanyú káposzta vagy kovászos uborka!
  3. Használjuk ki a só erejét! A belélegzett só hatékonyan enyhítheti az allergiás panaszokat, segíti a légzőszervi fertőzések megelőzését, elősegíti a légutak természetes tisztulását. A belélegzett sókristályok megtapadnak a nyálkahártyán, csökkentik az ott található váladék viszkozitását, mert folyadékot szívnak magukba, így a váladékot könnyebb „eltávolítani” a szervezetből. A folyadékkal együtt az allergiát okozó részecskéket és szennyeződéseket is magukhoz vonzzák, így azok eltávolítása során csökken a túlérzékenységi reakció, csökkennek a kellemetlen tünetek. Kipróbálhatjuk például a sós vizes orröblítést, elmehetünk a tenger mellé nyaralni, de sokkal könnyebb, kényelmesebb és költséghatékonyabb, ha speciálisan kifejlesztett száraz-sós inhaláló készüléket (DSI INHALO) használunk. Az inhalátor szimulálja a földalatti sós barlang mikroklímáját, kihasználva a só természetes, gyulladáscsökkentő erejét. Ezek a száraz-sós inhalátorok - vagyis a mi kis hordozható sóbarlangunk - megnyugtatják az orrot és a tüdőt, ráadásul a gyerekeknél is alkalmazhatóak, nincsenek mellékhatásaik, használatuk könnyen megtanulható.
  4. Ügyeljünk a tisztaságra! Az otthonunkban, a ruhánkon, a hajunkban, az ágyneműnkben könnyen összegyűlhetnek a légúti allergiát okozó pollenek, így, mivel szinte folyamatosan kapcsolatban vagyunk ezekkel, hiába szedjük a gyógyszereket… Minél kevesebb lehetőséget adunk az allergéneknek, hogy a szervezetünkbe kerüljenek, annál enyhébbek lesznek a panaszaink, és annál hatékonyabbak lehetnek az allergia elleni gyógymódok is. Rendszeresen – akár naponta – cseréljük az ágyneműt, főként a párnahuzatot! Naponta porszívózzunk, és csak este vagy hajnalban szellőztessünk! Esténként mossunk hajat, így elkerülhetjük, hogy a párnára kerüljenek a pollenek. Ha tehetjük, ne teregessünk a szabadban! 

Kövesse facebook oldalunkat is!