cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 14., 11:05

Kiderült, miért olyan drága a tojás

A tojás árának emelkedése az elmúlt hónapokban jelentős probléma volt az élelmiszerpiacon. Annak ellenére, hogy a szlovák ketreces tartásból származó tojás nagykereskedelmi áron a legolcsóbbak közé tartozik az EU többi országához képest, lényegesen többet fizetünk érte a pultokon - írja a topky.sk.

tojás
Fotó: pixabay.com

A problémára a Humánny pokrok elnevezésű civil szervezet által készített elemzés mutatott rá A megdöbbentő eredmények azt mutatták, hogy a szlovák tojás ára egészen más okok miatt szökött az egekbe, mint azt eddig feltételezhettük.

„Az eredmények szerint a szlovák tojás ára azért volt a legdrágább, mert a legalacsonyabb nagykereskedelmi árak ellenére ennek a terméknek volt a legmagasabb a kiskereskedelmi felára. Az elemzések azt is megmutatták, hogy azokban az országokban, amelyek már áttértek a ketreces gazdálkodásra, olcsóbbak a alomtojások, mint a szlovákiai ketreces tartásból származó tojások" - tájékoztatnak.

Szlovákia ezek szerint olyan országgá vált, ahol a legalacsonyabb nagykereskedelmi árak ellenére a legmagasabbak a kiskereskedelmi árak.

„A különbség olyan nagy volt, hogy a szlovák ketreces tenyésztésből származó tojások drágábbak voltak, mint az alomtenyésztésből származó tojások az összes vizsgált országban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10 szlovákiai ketreces tenyésztésből származó tojás áráért 10 ausztriai alomtartásból, vagy akár 10 németországi szabadtartásból származó tojást is vásárolhattak az emberek. Ezek a különbségek a kiskereskedelmi árak áfától való megtisztítása után is megmaradtak” – írta elemésében a szervezet.

A fő probléma a kiskereskedelmi felár volt, amely a szlovák tojás árát csaknem megkétszerezte a svédországi mélyalmos tojás felárhoz képest. Ugyanakkor Németországhoz képest közel háromszorosa volt az ár, a lengyel ketreces tenyésztéshez képest pedig akár hatszoros is volt a végfelár.

A szervezet továbbá arra figyelmeztet, hogy az elviselhetetlenül magas pótdíjak technológiai bonyodalmat is jelentenek. „A fő megállapítás az, hogy a jelenlegi kiskereskedelmi felárak nem csak az almozótelepekre való átállásnak hagynak teret, hanem az alacsonyabb kiskereskedelmi tojásáraknak is. Az adatok azt mutatják, hogy Szlovákiában viszont még a ketreces tenyésztésre való átállás és ezeknek a költségeknek az árakba való áthárítása esetén is jelentős lehetőség van a kiskereskedelmi árak csökkentésére” – hangsúlyozzák.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.