2022. július 20., 12:49

Ki fog bennünket gyógyítani? Vészesen kevés a háziorvos Szlovákiában

Riasztó méreteket ölt az orvoshiány az országban. A körzeti orvosok átlagéletkora magas, figyelmeztet az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal a közegészségügyi ellátásról szóló 2021-es jelentésében.

Kellene több orvos
Illusztráció
Fotó: Facebook

Több körzeti orvos már annyira kimerült, hogy befejezi praxisát akkor is, ha nincs, aki a helyére lépjen. A betegek így orvos nélkül maradnak és az alapellátásért akár több tíz kilométert is utazniuk kell, állapítja meg a hivatal.

A legrosszabb helyzetben a falun és félreeső régiókban élők vannak. Tavaly csaknem 295 ezer embernek nem volt körzeti orvosa.

Az egészségügyi alapellátás, vagyis a körzeti orvosok megfelelő hálózatának biztosításához azonnal motivációs programok kellenek.

Az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal rámutatott, éppen ennek érdekében dolgozták ki az elsődleges ambuláns ellátás reformját. Ennek részeként monitorozzák, hogy mennyire nehézkes az egészségügyi alapellátás az egyes régiókban. A kritikus helyzetben lévő vidékekre motiváló anyagi feltételekkel próbálják odacsábítani az orvosokat. 

A háziorvoshiányra a 2030-ig szóló egészségről való gondoskodás stratégia kerete is felhívja figyelmet.

Az egészségügyi minisztérium ebben az általános orvosok hiányán és magas átlagéletkorán kívül azt is kiemeli, hogy a lakosság elöregedik és jelentősen növekszik a krónikus betegségek száma.

Éppen ezért elengedhetetlen a körzeti orvosi rendelők kapacitásának növelése. A tárca arra is figyelmeztet, hogy az egy orvos plusz egy nővér ambuláns modell a jövőben nem lesz reális.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.