2023. május 27., 11:52

Kettecskén, az élet édes álom

Május a szerelem, az eljegyzések és a boldogító igenek kimondásának ideje. Annak ellenére, hogy sokan temetik a házasság intézményét, még mindig akadnak szép számmal párok, akik hivatalossá teszik kapcsolatukat. Különösen a Covid után indult be újra a lagzik időszaka. Mert a lakodalom egy kicsit más, jóval több, mint a „sima” esküvő. Igaz, sokkal költségesebb is, ám ha jól sikerül, az egész násznépnek életre szóló élmény lehet. 

esküvő
Képünk illusztráció
Fotó: Stock

Emlékszem, még benne jártunk a járványban, korlátozott számban és szigorúan csak maszkban mehettünk misére. A lelkiatya arról prédikált, mennyire visszaesett a házasulandók száma, alig van esküvő. Sokáig megmaradt bennem, ahogy a felelősségvállalásról, az elköteleződésről, a kölcsönös szeretetről és tiszteletről beszélt. Megemlítette azt is, a koronavírus nem lehet akadály. Az esküvőhöz ugyanis csak a fiatal jegyespár, két tanú és a pap szükséges. Vagyis meg lehet oldani, járvány idején is. Nincs kifogás.

Bizonyára azért sejtette, hogy a Covid nem a házasodási kedvet vetette vissza, sokkal inkább a lakodalmak tolódtak későbbre.

Ki tart manapság világraszóló lakodalmat?

Ha nagy a család, sok a barát, sokak esküvőjére volt már hivatalos a jegyespár valamelyik tagja, akkor szoktak a lagzi mellett dönteni.

esküvő
Képünk illusztráció
Fotó:  Stock

Manapság ez bizony anyagiak függvénye is, mert a határ a csillagos ég. Aki esküvőszervezőre bízza a nagy nap levezénylését, annak mélyebbre kell nyúlnia a pénztárcájába, mint ha önerőből hozná „tető alá”. Ez utóbbinak is megvan azonban a maga bája. Ahogy kis kutakodásomból kiderült, nálunk egyelőre még inkább a saját rendezésben megvalósuló lagzik a jellemzőek, méghozzá az örömszülők jelentős anyagi támogatásával.

Ott spórolnak, ahol lehet

Hogy mennyibe kerül a lakodalommal egybekötött esküvő, az persze annak is a függvénye, hányan lesznek hivatalosak rá. Egészen kicsi, 20-30 fős lakodalmakat is tartanak, de még ma sem ritkaság a 100-120, sőt még az ennél nagyobb lagzi. Általában csak kétfogásos a vacsora, a hajdani 4-5 helyett, és manapság már süteményt, tortát és bort sem mindig kapnak a távozó vendégek. A leselkedés is kiment a divatból, és nem terítenek külön meg a leselkedők (hívatlan vendégek) számára. Már csak gratulálni szokás az esketés helyszínén.

Bő egy éve, amióta szárnyalni kezdett az infláció, bizony a lakodalmak ára is emelkedett, főleg az ételé, az italé és a dekorációé.

esküvő
Képünk illusztráció
Fotó:  Stock

Fényképész, videós, vőfély, virágözön. Ezek mind hozzátartoznak napjainkban egy valamirevaló lakodalomhoz. Vannak párok azonban, akik ezen próbálnak spórolni. Például úgy, hogy a videókat maguk készítik, mobiltelefonokkal. Az általunk megkérdezett vőfély arról mesélt, hogy a Covid óta a dekorációknál vett észre nagyobb megfontoltságot. Régebben akkora virágvázák kerültek az asztalokra, hogy nem látták egymást a vendégek, most jóval kevesebb a virágdísz.

Apropó, elállt a lélegzetem, mikor az egyik örömanya azt mesélte, lánya esküvőjére csak a templomi virágdísz 500 euróba került!

esküvő
Képünk illusztráció
Fotó:  Stock

Egy másik ifjú pár (a járvány miatt kétszer voltak kénytelenek csúsztatni a boldogító igen kimondásának időpontját) pedig arról számolt be, nagyjából 2000 euróval került többe a lagzi az inflációs időkben, mint amennyi az eredeti büdzséjükben szerepelt. 

Gondolták volna, hogy egy lakodalom költséglistáján nagyjából ötven tétel szerepel? Ha ezt mind összeadjuk, bizony könnyen kijöhet ötszámjegyű összeg is.

Az esküvő költségéhez tartoznak a jegygyűrűk, a menyasszonyi és menyecske ruha, az öltöny, az ing, a cipő, a kiegészítők, a menyasszony frizurája, sminkje, csokra, az autó. Meg kell fizetni a felszolgálók, szakácsok, sofőrök, zenészek munkáját is. Sokba kerülnek a meghívók is.

Ezeken többnyire már az szerepel, hogy az ifjú pár a pénzajándéknak örülne a leginkább.

S valóban, manapság már jóformán minden nászajándék borítékban érkezik… 

Nem mindegy azonban, mennyit teszünk a kopertába. Íratlan szabály, hogy annál mindenképpen többet, mint amennyibe mi kerülünk meghívóinknak. Ha 30 euró egy vendég költsége (étel+ital), és egy négytagú család hivatalos a lagziba, akkor 120 eurónál mindenképpen jóval többet illik adni.

Költséghatékony egybekelés

Sok fiatal gondolkozik úgy, nem költ drága mulatságra, lakodalomra. Inkább két tanúval vagy a legszűkebb család jelenlétében, szép szolidan megesküdnek. Esetleg belefér még egy ebéd vagy vacsora, szűk körben. Menyasszonyi ruha, jegygyűrűk, csokor, éttermi költség azonban itt is van. A lagzira szánt pénzt, persze csak ha eleve van, költhetik hasznosabb dolgokra. Félretehetik saját otthonuk megteremtéséhez, vagy elutazhatnak valami szép helyre nászútra.

A lényeg, hogy a boldogító igen kimondása örök emlékként, maradandó élményként maradjon meg az ifjú párban.

Még ennél is olcsóbb, ha a pár csak a hivatalban köt házasságot. Ide még menyasszonyi ruha sem kell, két tanú is elegendő hozzá. Esetleg beleférhet még egy közös étkezés.

A legolcsóbb megoldás persze az, ha a fiatalok papírok nélkül élnek együtt, de ez, főleg, ha családot, gyermekeket terveznek, nem ideális. Húsz-harminc éve a vadházasság ritkaságszámba ment, többnyire csak olyanok éltek így, akik egyszer már elváltak. Manapság viszont hosszú évekig, évtizedekig is papírok nélkül élnek együtt emberek, gyermekeik születnek, építkeznek, közösen vállalkoznak. 

Mindennél beszédesebb az, amit egy óvodai anyák napi ünnepségen tapasztaltam. A szereplő apróságok a végén bemutatkoztak és anyukájuk nevét is bemondták. S nagy ámulatunkra kiderült, hogy csupán két vagy három kisgyermeknek volt azonos a vezetékneve az anyukájáéval. Nem volt nehéz kitalálni, miért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.