cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 24., 18:47

Karácsonyi vásár Budapesten

Még jócskán odébb van az adventi időszak, de a budapesti karácsonyi vásár már megnyitotta a kapuját. Az idén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a budapesti Vörösmarty téri adventi és karácsonyi vásárt, amelyet november nyolcadikán nyitottak meg a nagyközönség előtt. 

karacsonyi-vasar-3-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
A második legnagyobb Európában

Tavaly becslések szerint több mint 800 ezren voltak kíváncsiak az ünnepi díszbe öltöztetett utcákra, az utánozhatatlan magyar karácsonyi hangulatra. Nyolc éve már, hogy nemcsak a Vörösmarty tér, de a Szent István-bazilika előtti tér is várja a látogatókat.

Itt minden évben fényjátékkal, műkorcsolyapályával, finom borokkal és természetesen rengeteg különleges szuvenírrel várják az érdeklődőket. Az adventi ünnep a bazilika előtt fiatalnak mondható a maga nyolc évével, ám a sikere elképesztő gyorsasággal ível felfelé. Ez évben november 22-én kezdődik, de már rekordot döntött, hiszen

a tavalyi kilencedik helyről az idén feljött a második helyre az európai karácsonyi vásárok látogatottságának listáján.

Aki járt már itt advent idején, a fenti adaton nem lepődik meg, hiszen Közép-Európa legnagyobb 3D fényfestését csodálhatjuk meg a Bazilikán. Az épület adottságainak köszönhetően már egy egyszerű megvilágítás is utánozhatatlan hangulatot kölcsönöz neki, ebben az időszakban azonban ünnepi és vallási történeteket mesél el a székesegyház homlokzata.

A néhány perces vetítések 16.30-tól este 10 óráig félóránként láthatók a tér minden szegletéből. Egész nap különböző történeteket mesélnek el, zenei aláfestéssel, ámulatba ejtő animációkkal. Órákig el lehet időzni a téren, és csodálni a mozgókép és az építőművészet összefonódásából született csodát.

A Deák Ferenc térről a feldíszített Váci utcán sétálva jutunk el a Vörösmarty térre, ahol árusok tömkelege várja az ünnepre hangolódókat. Tavaly már tapasztalni lehetett, hogy december elejétől elképesztően zsúfolt volt a luxusboltokat felvonultató, széles utca, és szinte csigalépésben lehetett csak eljutni a térig, ahol szintén egymás intim szférájába kényszerültek az emberek.

Mivel a Vörösmarty tér egy épületekkel körbezárt terület, a szervezők az idén számoltak azzal, hogy tartaniuk kell a lépést a turisták mind nagyobb számával, és nagyobb teret kell biztosítaniuk. Mindezt úgy oldották meg, hogy a vásárt kibővítették, és az idén egészen a Deák Ferenc térnél kezdődik, ahol a metróból felsétálva máris találkozhatunk az árusokkal és a finoman gőzölgő ételek illatával.

Mit vehetünk a vásárban?

Ha valaki Budapestre látogat a karácsonyi vásár ideje alatt, valószínűleg nemcsak a pompás díszítésre, az óriási karácsonyfára kíváncsi, hanem az ételkülönlegességeket és az ajándékokat sem kerüli el. Mint minden évben, ezúttal is nagy szerepet kaptak az ipar- és népművészeti tárgyak. Rengeteg kézműves ékszerrel, dísztárggyal találkozhatunk, amelyek minősége garantált, hiszen minden évben szakmai zsűri választja ki, kik azok az árusok, akik a termékeik minőségével képviselhetik a hazai kézműveseket, és helyet kaphatnak a vásáron.

Mindemellett nem olcsó mulatság a vásárban bevásárolni. Egy darab díszes bögre átlagos ára 3800 forint, ami csaknem 12,5 euró, egy apró mágnes pedig kb. 7 eurós árban mozog. Ha valaki kézműves ékszerre vagy kiegészítőre (sapka, sál, kesztyű) vágyik, jócskán a zsebébe kell nyúlnia, hiszen 18-20 euró alatt aligha talál valamit.

Ami talán a legcsalogatóbb, főleg a gyerekek számára, az ínycsiklandóan elrendezett drazsék, fánkok, rétesek és persze kürtőskalácsok tömkelege. Még felnőttként is nehéz nemet mondani ezekre az édességekre, és annak ellenére, hogy tudjuk, ettől nem lakunk jól, mégsem tudunk ellenállni.

Kürtőskalácsot legolcsóbban 4 euróért vehetünk, de a legtöbb standnál hat eurót is elkérnek érte. A hívogató bonbonok 100 grammja 5 euró, egy szelet rétesért 4 eurót, egy fánkért 3 eurót kell fizetnünk. A karácsonyi vásárokon kihagyhatatlan a forralt bor, vagy valamilyen rövidital, ami melegen tartja a szervezetet.

A forralt borok jó minőségű hazai borokból készülnek, egy deci átlag 1 euróba kerül, de találtunk olyan specialitásokat is, amelyek ára 3 euró. Fél deci házi pálinkáért még többet, kb. 4 eurót kell fizetnünk.

A Vörösmarty téren az idén is elismert szakácsok biztosítják a gasztronómiai élményeket. Az ételkínálatból nem hiányozhatnak a hagyományos ételek, mint a töltött káposzta, a vadból és halból készült magyaros ételek és az ízletes libasültek. A kisebb standoknál kérhetünk brassóit, marhapörköltet, hurkát, kolbászt, vagy esetleg lángost. Egy tál meleg étel átlagos ára 9 euró és 14 euró között mozog. Természetesen ez nem kevés pénz, de a környékbeli vendéglőkben sem tudnánk olcsóbban enni. A lángos ára viszont kissé meredek. Amíg egy sima, feltét nélküli lángos 3 euró, addig feltéttel már majdnem 8,5 euró.

Programokból sincs hiány

Az idén is vannak állandó programok a karácsonyi vásárban. A gyerekprogramok szombaton és vasárnap délelőtt és délután látogathatók, a játszóház pedig szerdától vasárnapig szinte egész nap üzemel. Itt a gyerekek a népi mesterségekkel ismerkedhetnek, készíthetnek karácsonyi díszeket, kopogtatót, önthetnek gyertyát, vagy akár kézműves ékszerek gyártásában is kiélhetik a kreativitásukat.

A felnőtteknek is kedveskednek a szervezők, hiszen hétvégén délutántól, hétköznap pedig esténként élő zenével gondoskodnak a jó hangulatról. Zenekarokból és sztárfellépőkből sincs hiány, ezért érdemes pár nappal előre megnézni a fellépők listáját.

December 12-én például a felvidéki Takács Noémi bandája, a Noemo lép fel.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/46. számában.

karacsonyi-vasar-3-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.