2023. július 13., 14:53

Kánikulában fokozottan vigyázzunk az idősekre!

A rekkenő hőség a legnagyobb veszélyt az idős emberek számára jelenti. Ők azok, akiknek sokszor nincs szomjúságérzetük, vagy pedig óvatlanul a tűző napon tartózkodnak a szabadban. Ilyenkor nagyon hamar bekövetkezhet a baj, az ájulás, még rosszabb esetben a kiszáradás.

Igyunk főleg vizet
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, az időseket állandóan figyelmeztetni kell arra, hogy igyanak. Aki mozgásképtelen, azt pedig rendszeresen itatni kell.

Nagyon jó taktika, ha az asztalon elő van készítve egy kancsó víz, amiből rendszeres időközönként megiszik egy-egy pohárkával. Ha valahol úton van idős hozzátartozónk, ügyeljünk arra, hogy legyen nála palackozott víz.

Az idősek ne tartózkodjanak a szabadban, a kertben a legmelegebb órákban, 10:00 és 16:00 óra között, vagy ha igen, csakis kalapban, kendőben. Az egészségügyi sétát érdemes reggel, vagy az esti órákban végezni.

A kánikula hatalmas megterhelést jelent az emberi szervezet számára, mely minden lehetséges módon igyekszik lehűteni magát. Főleg a szív- és érrendszer van ilyenkor próbára téve, ami idős korban amúgy sem működik már mindenkinél tökéletesen.

Az emberi test ilyenkor a fokozott izzadással hűti magát, de rengeteg folyadékot is veszít. Ennek pótlása elengedhetetlen. Kiszáradáskor a vér besűrűsödik, ami fokozza a vérrögök kialakulásának kockázatát, ez pedig szívinfarktushoz, agyvérzéshez vagy embóliához vezethet.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.