2019. november 5., 09:55

Jó minőségű újborra lehet számítani a Felvidéken

Bár a szüret már régen véget ért, és az újbor – november harmadik csütörtökén tartott – híres francia ünnepéig (Beaujolais Nouveau) még néhány hét hátravan, már most sejteni és remélni lehet, hogy kifejezetten jó minőségű újborokra lehet számítani a legtöbb felvidéki borvidéken.

újbor
Fotó: archívum

Ezen a véleményen van az általunk megszólított termelők jelentős része is, akik azt mondják, a viszonylag alacsonyabb terméshozamot a jó minőség ellensúlyozhatja az idén.

Hasonlóan látja a helyzetet Sládeček Tamás is, nyitranagykéri borosgazda, akinek családja már generációk óta foglalkozik borászattal. Sládeček az elmúlt néhány évben több nemzetközi borversenyen is sikeresen szerepelt, most úgy véli, az idei termés megadhatja az alapot a további sikerekhez.

Állítja, a hosszú napsütéses nyár minden előfeltételét megteremtette, hogy az idén nagyon jó minőségű borok készüljenek a nyitranagykéri borvidéken, de az ország más régióiban termesztő kollégái is hasonlóan vélekednek.

Sládeček elmondása szerint bizonyos szőlőfajták esetében a tavaly begyűjtött termés mennyiségéhez képest idén csak ezek egyharmadát sikerült kitermelni, azonban a szőlőből a „kevesebb néha több” elv alapján minőségüket tekintve magasan az átlagérték fölötti borok jöhetnek létre.

Az agyagos, nedvességet megtartó föld, amely nem csak a Zoborvidékre jellemző, ez évben mentes volt a heves esőzésektől, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy feltételezhetően az eddigi évek legjobb borai vannak készülőben. „Nagyon kevés terület van, amely ennyire alkalmas lenne bizonyos borok, mint például nálunk a rosé, savtartalmának szinten tartására. Ezek azok az adottságok, amelyek Magyarországra kevésbé jellemzőek, Morvaországban túlságosan is megjelennek, nálunk, Felvidéken viszont tökéletesek.” – mondta Sládeček Tamás a Ma7-nek.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.