cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 26., 14:28

Ismét többet költünk mindenszentekre! Utánajártunk, mennyivel

Idén az eddigieknél is jobban bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, ha mindenszentekkor és halottak napján méltó módon szeretnénk megemlékezni szeretteinkről. Mint minden évben, idén is kidíszítjük szeretteink sírját virágokkal és meggyújtunk rajtuk néhány gyertyát. Az a kérdés persze aggaszt bennünket, vajon mennyibe fáj mindez a pénztárcáinknak?

krizantém - mindenszentek
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Tóth Márk

A három leginkább keresett termék, amit az emberek mindenszentek napjára vesznek, az ikebana, a mécses és a krizantém. Hogy feltérképezzük az idei árakat, több virágüzletet és szupermarketet is bejártunk Dunaszerdahelyen, és megkérdeztünk néhány eladót arról, milyen változásokat észleltek a múlt évhez képest.

A mécsesek ára megugrott

Amit észrevettünk, a mécsesek jócskán megdrágultak. Legalább 20 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, de a legtöbb helyen nagyjából 30 és a 40 százalék közti áremelkedést tapasztaltunk.

Az infláción kívül a mécsesek árának alakulását erősen befolyásolja a kőolaj drágulása is.

A nagyobb szupermarketekben és drogériákban (Tesco, Lidl, Jednota, DM) az átlagos méretű műanyag mécsesek 1-2 euróéért vásárolhatók meg. 

mécses - mindenszentek
Fotó:  Tóth Márk

A mécsesbetéteknél pár centtel jobban járunk, mivel 0,70 és 1 euró között már beszerezhetők. A közepes méretű üveges mécsesek 3-tól 5 euróig, a nagyméretűek 5-től 10 euróig mozognak. A legolcsóbb üveges mécses, amire rábukkantunk, 0,59 centbe került az egyik szupermarketben.

Cserepes krizantémok tavalyi áron

A krizantémok esetében az árnövekedés kevésbé volt jelentős, mint a mécsesek esetében. Nagyjából 20-30 centtel, esetenként 15-20 százalékkal drágultak a tavalyihoz képest, legalábbis erről számoltak be nekünk a virágárusok. Egy éve a szálas krizantémok ára nagyjából 2 euró körül mozgott, most durván 2,3-3,5 euró között szerezhetők be az üzletekben. Bizonyos fajták árai, például a hollandiai krizantémoké, már a Covid-járvány idején megugrottak.

Jó hír, hogy a cserepes krizantémok nem, vagy alig drágultak, sok helyütt a tavalyi árakon kaphatók.

Az árusokkal való beszélgetésünk során kiderült, hogy a folyamatos árnövekedések ellenére a kistermelők továbbra is próbálták elkerülni az árak emelését. A krizantémcsokrokat nagyjából 5 és 7 euró között vehetjük meg.

Ikebanát szeretne? A határ a csillagos ég

Az ikebanák árait jóval nehezebb besorolni, hiszen minőségük és formájuk, a felhasznált alapanyagok mennyisége szerint is széles skálán mozognak. Láttunk már 5 és 9 euró között áron is a szupermarketekben és a virágüzletekben, ugyanakkor a díszítéstől függően, áruk akár a 20-30 eurót is meghaladhatja. Sőt ennél még jóval drágább is lehet...

A nagy üzletekben javarészt mű ikebanákat lehet csak találni, ellentétben a virágüzletekkel, melyekben sokkal színesebb a kínálat, természetes anyagokat, fenyőágat, szárított virágokat is használnak. Nem is beszélve arról, hogy saját ízléshez, a vevő igényeihez tudják szabni a díszítést és az árat is.

krizantém - mindenszentek
Fotó:  Tóth Márk

Mindent összevetve, arra a megállapításra jutottunk, az árnövekedés folytatódott. A szupermarketek kedvezményes árakkal kedveskednek vásárlóiknak, melyekkel nehéz helyzetbe hozzák a kisebb vállalkozókat, hiszen a két-három eurós kedvezményekkel nehéz konkurálniuk, és alacsony bevételeik mellett nem engedhetik meg maguknak a nagyobb árkedvezmények nyújtását. Mint kiderült, sorsolásos alapon szoktak néha akciókat szervezni, de ez ritkaság.

Nem mellesleg a járdán való parkolás tiltása is megnehezíti a vevők és az áruszállítók életét az olyan kis üzleteknél, ahol nincsen kijelölt parkoló.

(A fotók az Andrea virágüzletben készültek.)

krizantém - mindenszentek
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.