Íme a Szlávok című szlovák történelmi sorozat legelső képkockái! - VIDEÓVAL

Radi Anita 2019. július 23., 13:57

Közzétette a legdrágább szlovák sorozat – a Szlávok (Slovania) – első felvételeit a JOJ Televízió vezérigazgatója.

Fotó: Facebook / Marcel Grega

A szlovák televízió történetének egyik legdrágább és egyben legnagyratörőbb projektjén dolgozik a JOJ kereskedelmi csatorna. A Szlávok (Slovania) egy fantasy elemekkel ötvözött történelmi kalandfilm-sorozat lesz, amelyet a szláv hagyományok és mitológia inspirált. Sőt, a TV JOJ még ennél is tovább ment, és a szlávokról szóló sorozatukat a kultikus Trónok harcával hasonlította össze.

A sorozat a távoli múltba kalauzolja majd a nézőket, hogy bemutassa a Kárpát-medence lakosainak életét a VI. és VII. század fordulóján. A történet a frank kereskedő, Szamo történelmi alakjára összpontosít, aki a VII. században egy felkelést vezetett az avarok ellen, és a szlávok első ismert uralkodója lett – írja a sorozattal kapcsolatban a Hospodárske noviny.

A szlovák „Trónok harca”

Marcel Grega, a JOJ TV vezérigazgatója közzétette a Szlávok című történelmi kalandfilm-sorozat első képkockáit:

„A régmúlt időkben, amikor az életet a mágia határozta meg, és a halálról karddal döntöttek, elődeink elkezdték építeni birodalmukat” – hangzik el a sorozatot bemutató rövid kisfilm kísérőszövegében.

Jelenleg is folyik a sorozat forgatása Ukrajna északnyugati részén, ahol ezért két történelmi szláv település kulisszáit állították fel. A szlovák sorozatot a Wandal Production és ukrán partnerek együttműködésével forgatják.

A készítők szerint a sorozat VI. század történelmi korszakának fiktív rekonstrukciójával dolgozik. Bemutatja a szláv törzsek hétköznapi életét, illetve saját identitásukért és függetlenségükét folytatott harcukat. Egyben ismerteti a szláv kultúrákat, amelyek egyes területeken eltértek egymástól. Hangsúlyt fektetve arra, honnan ered a mai szláv népesség identitása – írja a sorozattal kapcsolatban Marcel Grega közösségi oldalán. 

A történelem csak inspiráció lett

Wanda Adamík Hrycová, a Szlávok producere a Čas.sk-nak elmondta, már a forgatókönyvek írásakor konzultáltak a szakemberekkel és a történelmi korszak történészeivel. Ismertette, a jelmezek, építmények, díszítések vagy fegyverek esetében is történelmi forrásokból indultak ki.

Hrycová azonban azt is elmondta, sorozatukkal nem próbálják rekonstruálni a történelmet, mivel nem egy dokumentumfilmet forgatnak, hanem egy történelmi-fantasy sorozatot. „A történelem erősen megihletett bennünket, de sok dolgot mi magunk igazítottunk és egészítettünk ki" – mondta a Szlávok c. sorozat producere.

Az igencsak nagy költségvetésű, 3,6 millió euróba kerülő szlovák sorozat rendezője Peter Bebjak. A sorozatban több neves szlovák színész is feltűnik, többek között Zuzana Fialová, Juraj Loj, Andrej Hryc vagy Dušan Cinkota. A Szlávok című sorozatnak a tervek szerint 12 epizódja lesz.

0 HOZZÁSZÓLÁS