2024. február 8., 08:16

Így űzik el a telet a busók: tavaszköszöntő hiedelmek

A tél búcsúztatása, a tavasz köszöntése, a termékenység fokozása már az ősi hiedelmekben is fontos szerepet kapott. A Kárpát-medencében a mohácsi busójárás az egyik legfontosabb télbúcsúztató, tavaszköszöntő fesztivál, amelyre idén február 8-13-a között kerül sor.

busók
Fotó: noihirek.hu

Magyarországon a legismertebb farsangi népszokás a mohácsi busójárás. Megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok. A sokácok poklade néven is nevezik, amely a „karnevál“ szó horvát megfelelője.

A busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg, akárcsak a húsvétét. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. Mára már kinőtte a három napot, a tavaszváró fesztivál Mohácson csütörtöktől a következő keddig tart.
busók
Fotó:  turizmus.com
Téltemetés, tavaszvárás

A legelterjedtebb magyarázat szerint a mohácsi busójárás célja a téltemetés, a télűzés volt: az emberek ijesztő ruhákba bújva azt remélték, hogy a tél megijed tőlük és elszalad. 

busó
Fotó:  szallas.hu

A busójárás összefüggésbe hozható a tavaszi megtisztulási rituálék és a termékenység ünneplésével is.

Régebben a tülkölő, kereplő, kolompot rázó és „bao-bao!”-t ordítozó busócsoportok házról-házra jártak, ahol jókívánságaikat, télűző praktikáikat étellel és itallal jutalmazták a lakók.

Manapság azonban ezek a hagyományok nagyban átalakultak, tekintettel arra, hogy a busójárás idegenforgalmi látványossággá vált.

A busójárás menete

A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A „műsor” fő elemei: a partraszállás, a jelmezes felvonulás és a koporsó vízre bocsátása.

Farsangvasárnap kelnek át a busók a Dunán, ekkor van a felvonulás, ekkor bocsátják vízre a tél koporsóját, és ezen az estén van a legnagyobb máglyarakás is.

Partraszállás

A busójárás régi hagyománya szerint a felvonulás a partraszállással kezdődik.

busók
Fotó:  gyoriszalon.hu

A partraszállás során a túlparti Szigetről (amelyet egyes leírások Kismohácsként emlegetnek) eveznek át ladikokon a busók éktelen rikoltozás és kereplőzaj közepette.

Jelmezes felvonulás

Ezután következik a jelmezes busófelvonulás.

A busójárás a mohácsi Kóló téren kezdődik. Itt gyűlnek össze a busók, a jankelék és a maskarák. Itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. 
busók
Fotó:  pecsma.hu

Ezután ágyúszóra vonulnak be a busók a város főterére, ahol kezdetét veszi az önfeledt farsangi kavalkád. A beöltözött busók és maskarák hatalmas zajjal vonulnak végig az utcákon, ahol szabad farsangolás kezdődik.

busók
Fotó:  agroforum.hu

A farsangi koporsó vízre bocsátása, a máglya meggyújtása

A busók sötétedéskor, a farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása után visszatérnek a főtérre és a néppel egybegyűlve a meggyújtott óriási máglya körül körtáncot járnak. Ezzel ér véget a farsangvasárnap.

busók
Fotó:  alon.hu

Máglyára vetik a telet

A busójárás utolsó napján, húshagyó kedden a busók végigviszik a városon a telet és a farsangot jelképező koporsót, és nagy zajongás, vidám ünneplés közben elégetik azt.

busók
Fotó:  travelo.hu

A telet jelképező koporsó elégetésével és körbetáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól és köszöntik a tavasz eljövetelét.

busók
Fotó:  iranypecs.hu

Ördögkerék

Jellemző látvány az ördögkerék, egy lovakkal és eketaligával húzott hosszú rúd, amelynek végébe bevert szögön, mint tengelyen, vízszintesen, de inkább ide-oda billegve forog egy kör alakú falap. Általában három busó áll vagy ül rajta, és a középre szerelt fogantyúba kapaszkodik.

busójárás
Fotó:  pecsma.hu

Amikor a busókerék a földhöz ér, meg-meglódul a rajta ülő, vagy álló busókkal, akik néha le is esnek róla a közönség nagy derültségére. Ma már ezt is húzhatja motoros eszköz.

busójárás
Fotó:  Busófest Facebook-oldala
A busók viselete

Az igazi busóhagyomány szerint az arcnak, a személyazonosságnak rejtve kell maradnia az ünnep során. A busóruházat általában szőrével kifordított birkabőrből, bocskorból vagy csizmából, fehér vászongatyából és faálarcból áll.

busók
Fotó:  torzsasztal.hu

Régebben a vászongatyát szalmával tömték ki, hogy a busó erősebbnek nézzen ki. A bundát derékban kötéllel vagy lánccal fogták össze és erre egy vagy több kolompot fűztek. A kereplő, buzogány, favilla, vízhordófa sem hiányozhat a busók kelléktárából.

busók
Fotó:  neprajz.hu

A leglényegesebb, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc.

busók
Fotó:  mohacs.hu
A busójárás többi fontos résztvevője

Jankelék

A busók nem egyedül járnak. A jankelék segítik őket, akik amolyan testőrként, távol tartják tőlük a nézelődőket, a gyerekeket.

busó
Fotó:  pecsma.hu
A jankelék megjelenéséhez hozzátartozik a korommal befestett és rongyokkal eltakart arc. Elengedhetetlen kiegészítőjük egy zsák, amelyet rongyokkal vagy liszttel töltenek meg és a bámészkodókat (főként a nőket) szórja, dobálja meg zsákja tartalmával. 
busók
Fotó:  pecsma.hu

Egy régi monda alapján a jankele egy zsidó kereskedő, Jan Görl személyéből nőtte ki magát. A kereskedő a monda szerint nyersbőröket vásárolt, ezeket pedig a vállára akasztotta. A gyerekek gyakran csúfolták a púpos kereskedőt, így ő a vállán lógó nyersbőrrel vágott vissza a gyerekeknek, hogy elijessze őket.

Szépbusók 

A szépbusók sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró lányok, alkalmanként férfiak.

busók
Fotó:  jadranholidays.hu

Fontos gyakorlati feladatuk, hogy koordinálják a maszk miatt sokszor csökkent látótérrel rendelkező busókat. Beléjük karolva vagy mellettük haladva vezetik őket, ők az álarcosok szemei. A karneváli résztvevőit maskarának nevezik Mohácson.

busójárás
Fotó:  baranyavar.hu
A busók és a törökök
A busójárás történetéhez egy népi monda is kapcsolódik. A mondának, mely szerint a mohácsi mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkeltek a Dunán és elzavarták a törököket Mohácsról, aligha van történeti alapja.

Mohács 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, a sokácság betelepítése viszont csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg.

busók
Fotó:  moderniskola.hu

Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, a maszkos télűző pokládét. A szokatlan népszokást eleinte csak kis csoportokban űzték, amely aztán Mohácson formálódott tovább. Természetesen magyar hatások is érték, így nyerte el mai formáját.

busók
Fotó:  mohacsibusojaras.hu

A hagyományok eredete és jelentősége nem csupán a múltban gyökerezik, hanem jelenleg is értéket képvisel. Az ősi rituálék és maszkok viselése az esemény szerves részét képezi, megidézve a múltat és egyúttal a jövő felé mutatva a hagyományőrzés és a kulturális örökség fontosságát. A mohácsi busójárás 2009-óta szerepel az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listáján.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.