cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 7., 17:06

Így űzd el az őszi melankóliát!

Az ősz, s a velejáró esős, hűvös, nem ritkán nyirkos idő s az egyre rövidülő nappalok miatt, sokaknak egyet jelent a melankóliával, rosszabb esetben az időszaki depresszióra való hajlam megerősödésével. Az ilyen, külső behatásokra érzékenyebbek, könnyen válhatnak ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé, és fáradtabbá is, olyannyira, hogy sokszor a mindennapi feladatok elvégzése is megerőltetőnek tűnik számukra. Akadnak, akiknél az évszakváltozás még alvászavarokkal és étkezési problémákkal is együtt jár.

Ősz, évszak
Fotó: pixabay.com

Az őszi és téli időszakban testünk felemészti a nyár alatt felgyülemlett energiát és vitamin tartalékokat, és részben ennek köszönhető az is, hogy ilyenkor megnövekedik a megbetegedések száma is. A melankolikus hangulat megjelenésében szerepe van a melatonin nevezetű hormonnak is. A fényhiány miatt a melatonin mennyisége megnő a szervezetben, befolyásolva ezáltal az energiafelhasználást és aluszékonyságot, bágyadtságot okoz. Arról, hogy miképpen lehet legalább részben kiküszöbölni ezeket a hatásokat, Dr. Lucza Tivadar, pszichológus a következő tanácsokat adta.

1. A testmozgást őszi hónapokban kiváltképp nem szabad elhanyagolni. Ez nagyon fontos, hiszen a fizikai állapotunk is nagy mértékben befolyásolja a pszichikai állapotunkat. Mozgás során ugyanis boldogsághormon szabadul fel, amiért energikusabbnak érezzük magunkat.

2. A kommunikáció, az emberi kapcsolatok ilyenkor különösen fontosak, hiszen a borongós időben hajlamosak vagyunk magunkba zárkózni, begubózni. A társaság és a kapcsolatok ápolása ezért különösképpen fontos ebben az időszakban.

3. A kevesebb napsütés miatt ősszel kevesebb D-vitamin az emberi szervezetbe. Ennek hiánya nem csupán a csontokat és az izmokat gyengíti, de a cukorbetegség, az asztma, és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában is nagy szerepet játszik. A D-vitamin pótlására a legjobb több időt tölteni a természetben, de a táplálék kiegészítő is lehet időleges megoldás.

4. Szenteljünk időt a hobbijainkra! Legyen szó táncról, olvasásról,vagy barkácsolásról, a kreativitás, az alkotás, illetve az önkifejezés jelentős hatással van a hangulatunkra.

5. Ne felejtsünk el lazítani! Egy meleg ital a kályha mellett, egy forró fürdő de akár egy jó film is, ezek mind olyan módszerek, melyek javíthatnak a hangulatunkon.

A szerzők a ma7 médiacsalád újságíróutánpótlás-képzésének gyakornokai

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.