lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. november 19., 14:51

Hogy kerültek barátságba a szőgyéniek a szírekkel?

Sok szó esik mostanság a szírekről, főleg a menekülthelyzet kapcsán, a legtöbb megélhetési migráns is szír menekültnek tünteti fel magát. Ennek fejtegetésébe ne menjünk bele, ejtsünk szót arról, hogyan kerültek a szőgyéniek - már a múlt század 80-as éveiben - közelebbi barátságba a szírekkel.

csehszl-szir.jpg
Csehszlovák-Szír Barátság Egységes Földműves Szövetkezet
Fotó: Bokor Klára

Használjuk ehhez Kovács Ferenc 40 év és a kivi beérett című könyvét. A szerző hosszú ideig volt a szőgyéni mezőgazdasági szövetkezet elnöke.

A XX. század második felében Csehszlovákia a világ tíz legnagyobb fegyvergyártó állama közé tartozott. A Varsói Szerződés tagállamain kívül a Szíriai Arab Köztársaság volt a csehszlovák fegyverek legnagyobb vásárlója. Ezért 1983 tavaszán Prágában a központi pártbizottságon olyan döntés született, hogy egy jól menő szövetkezetnek fel kell vennie a Csehszlovák-Szír Barátság Egységes Földműves Szövetkezet nevet, ami olyan szép gesztus lesz Szíria irányába, hogy ennek hatására majd évente 50-100 tankkal többet vásárolnak.

Az újvári járásban a két legjobban gazdálkodó szövetkezet az udvardi és a szőgyéni volt. Mivel az udvardiak neve Auróra EFSZ volt, ez nem változhatott, így járásunkból a szőgyéni szövetkezet lett felterjesztve a névre. Itt a szövetkezet neve Družba-Barátság volt, ilyen neve akkoriban az országban 32 TSZ-nek volt. A javasoltak listája Biľak elvtárs elé került, rajta Szőgyén a 16. helyen állt. Mivel Biľak elvtárs már volt Szőgyénben és tetszett is itt neki, ezért aláhúzta a nevünket és ezzel le is zárult az ügy.

Mikor megtudtuk, fel kell venni ezt a nevet, igen elcsodálkoztunk, és percekig kerestük Szíriát a térképen. A névfelvételi ünnepségre 1983. július 21-én került sor. A szíriai delegáció vezetője Elias Al Lati úr volt, a szíriai BAAS párt regionális elnökségének tagja, továbbá Zaid Haddád, Szíria prágai nagykövete a feleségével, a nagykövetség két attaséja, valamint egy személy a Nemzetközi Diákszövetségből. Csehszlovák részről eljött Štefan Lazar belügyminiszter, Prágából a Külkapcsolatok Társaságának titkára, Vladimír Berger és sokan mások.

Később a csehszlovák egyetemeken tanuló szír diákok gyakran jártak brigádra a szövetkezetünkbe. 1984 őszén jött az első csoport, a kertészetbe voltak beosztva paprikaszedésre. Délben mentem őket megnézni, de akkorra már megfájdult a derekuk. Elmondták, ők még életükben nem végeztek fizikai munkát, apáik magas beosztású olajsejkek. Másnap szilvát szedtek. Ezt a különleges szilvafajtát kézzel kellett darabonként leszedni, hogy meg ne ütődjenek. Az arabok lassúnak tartották a kézzel való szedegetést, hatan-heten úgy megrázták a fát, hogy egyszerre hullott a földre az egész termés.

Úgy tűnhet, sok gondunk és kiadásunk volt a szíriai diákokra, de volt igen sok hasznunk is, ami sokszor felülmúlta a költségeket.

Szőgyéni pártdelegáció Szíriában

Puskás Lajos mérnök idézi röviden emlékeit, aki szintén a delegáció tagja volt.

Szőgyéni pártdelegáció Szíriában
Szőgyéni pártdelegáció Szíriában
Fotó:  Puskás Lajos archív
Akkoriban Szíria a Szovjetunió, míg Izrael az Egyesült Államok támogatását élvezte. A damaszkuszi repülőtéren értünk jött egy arab és kikerülve a vámot, egyenesen a repülőtér igazgatójának irodájába vezetett. Két fekete Mecedes vitt a szállásunkra. Tolmácsunk egy Prágában tanult BAASz párttag volt. Meg is lepődtünk, hogy nem akárkikként fogadtak bennünket. Eljutottunk egészen a párt főtitkárához.

Elvittek egy helyre, ahol szőlőt termesztettek, de hogyan?! A szőlő a földön futott a sziklás talajon. A nagykövetség embereivel meglátogattunk egy kórházat, ahol már akkor több dialízises gép volt, mint nálunk. Ellátogattunk a helyiekhez is egy barlangba, együtt étkeztünk velük a földre terített szőnyegen. Jártunk több mecsetben, sőt még egy keresztény templomot is felkerestünk. Elvittek a háborús övezetbe, a Bikaa völgyből távcsővel néztük a katonaságot, hallottunk, hogy morajlanak a fegyverek. A mi fegyvereinkkel harcoltak, Tatráink húzták az ágyúkat, traktorjaink segítkeztek az egyéb munkálatokban. Még egy nyilvános kivégzést is megnézhettünk volna reggel négy órakor, de azt valamiért kihagytuk…”.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.