Használtautó-piac: Nyomulnak a benzinesek

2021. február 27., 12:36
Vas Gyula

A már egy éve tartó világjárvány használtautó-vásárlási szokásainkat is nagyban megváltoztatta. Ez derül ki az AAA AUTO hálózatot üzemeltető AURES Holdings vállalat elemzéseiből, amelyek a tavalyi évet vették górcső alá.

Kiderült belőlük például, hogy míg Csehországban és Lengyelországban már használtként is a benzinmotoros autók voltak keresettebbek a dízelekkel szemben (49,4/48,2, illetve 60/37%), addig Szlovákiában még mindig az utóbbiakat kedveltül jobban ((51,6/45,4%). A 100%-hoz hiányzó mennyiséget az alternatív meghajtású autók adják.

Kocsitípusokra lebontva azonban változik a helyzet: a Szlovákiában tavaly eladott használt hatchback karosszériájú benzinmotoros autók aránya nem kevesebb, mint 77% volt. Ellenpéldát jelentenek a benzines kombik, a maguk 33 százalékával. Az általában hosszabb utakra használt közép- és felső középkategóriás nagylimuzinok vásárlásánál egyelőre szintén a dízelmotorosokat részesítettük előnyben; a benzinesek aránya itt mindössze 36,8% volt.  Végül: a szabadidő-autóknál a benzinmotorosok aránya 2019-hez képest 7,7%-kal nőtt, és 2020-ban már elérte a 49,9 százalékot.

Kövesse facebook oldalunkat is!