2022. december 4., 18:18

Ha tényleg nincs idő a fejfájásra

Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy bárki, aki az elmúlt húsz évben összesen akár csak egy napnyi időt töltött televízió előtt, láthatott olyan fájdalomcsillapító-reklámot, amelyben azt sulykolták, nincs idő a fejfájásra. Nézzük meg, valójában mikor nincs időnk a fejfájásra, mikor kell azonnal cselekedni. Jegyezzük meg azt is, hogy sok esetben a súlyos, azonnali beavatkozásért kiáltó eseményt nem kíséri fájdalom!

Fotó: Pixabay

Mindannyiunknak fájt már a feje. Jó páran tinédzser koruk óta együtt élnek a fejfájásukkal, ami hetente többször is jelentkezhet. Az időjárás-változásokhoz kapcsolódó, stresszes életet, aggodalmaskodást kísérő fejfájásokon túl léteznek úgynevezett önálló fejfájásbetegségek. Ide tartozik a jól ismert migrén, a klaszter típusú fejfájás vagy a tenziós fejfájás. Közös jellemzőjük, hogy nincs más olyan kór, amelynek a kísérőtünete lenne a fejfájás, hanem ez maga a betegség.

Jellegzetes bevezető tüneteik lehetnek, például könnyezés, verejtékezés, pupillaszűkület a klaszter fejfájás esetében, hányinger, fényérzékenység, fényjelenségek látása migrén esetében.

Mindkét betegségre jellemző, hogy a fej egyik oldalán érezzük, a tenziós fejfájás pedig típusosan kétoldali, abroncsszerű szorító érzéssel jár. Ezekben a betegségekben szenvedőket is érheti olyan esemény, ami más, szokatlan, hirtelen sokkal erősebb fejfájással jár. Ekkor viszont ők ne legyintsenek, hogy biztosan a már megszokott betegség lángolt fel. Hasonlóképpen azok sem, akik nem fejfájósak alapból, vegyék komolyan, ha hirtelen erős fejfájást észlelnek. Természetesen nem a fájdalomcsillapító gyógyszer bevétele jelenti, hogy komolyan vettük, hanem hogy sürgősen orvosi segítséget hívunk.

Jelző tünetek

A hirtelen jelentkező, erős vagy szokatlan fejfájás hátterében sok veszély bújhat meg. Ha mindez magas lázzal jár együtt, és akkor is, ha nem tapasztalják a hírhedt tarkómerevséget, agyhártya- vagy agyvelőgyulladásra lehet gyanakodni. Ha a fejfájás olyan erős és hirtelen, mintha ténylegesen fejbe verték volna az illetőt, és még a szokottnál tompább, zavartabb a viselkedése, esetleg hányinger, aluszékonyság, epilepsziás görcsök is megjelentek, koponyán belüli vérzés merül fel. Ezekben az esetekben nincs idő várakozni, gondolkozni, azonnal orvosi segítségre van szükség. Van még egy fontos, veszélyes betegségcsoport, ami erős fejfájással járhat: az agyi daganatok. Ezek lehetnek elsődlegesen az agy daganatai, illetve más szervekből is áttétek lehetnek az agyban. Mindkettő esetben az koponyán belüli nyomásfokozódás váltja ki a fejfájást, a daganatos szövet epilepsziás görcsöket is okozhat, és roncsolva az ép agyat, különböző funkciókieséseket tapasztalhatunk. Gyakori, hogy az illető elesik, nem tud egyensúlyozni, mert például a kisagy területén van a baj. Daganatok miatt kezelt betegeknél a fejfájás agyi áttétek jele lehet, vegyük komolyan!

Mindezek mellett az erős fejfájásnak lehet még sokféle oka. Ilyen a szemet érintő zöldhályogos roham, ami szintén sürgős beavatkozást igényel. A hosszasan fennálló fejfájás hátterében rövidlátás vagy egyéb látásromlás is állhat.

Az idegekben megbújó herpeszvírusok aktiválódhatnak, övsömört okozhatnak. Ez a hajjal borított fejen is jelentkezhet, fájdalom kíséretében, és ekkor egy kicsit nehezebb észrevenni. Fogfájás, az állkapocsízület problémái szintén fejfájás képében kopogtathatnak. A középfülgyulladás is erős fejfájással járhat együtt, és ha nem kezelik, életveszélyes szövődményei lehetnek. Az orrmelléküregeket vagy az arcidegeket érintő gyulladások is járhatnak fejfájással. Természetesen a kialvatlanság, a kevés folyadék fogyasztása is eredményezhet egyénenként eltérő intenzitású fejfájást, és ne feledkezzünk el a traumákról, különösen az agyrázkódásról sem! 

A legfontosabb talán mégis a stroke esete. A stroke, köznapibb néven gutaütés, három fontos okát különíthetjük el.

Ezek közül a roncsoló agyállományvérzést, valamint a lágyagyhártya alatti vérzést erős fejfájás kíséri. Tipikusan ütésszerű tarkótáji fájdalmat érezhetünk. Azért okoznak fájdalmat, mert a koponyaűrbe vér kerül, fokozódik a nyomás. A roncsoló agyvérzés jellemzően a kezeletlen magasvérnyomás-betegség következménye, manapság egyre ritkább. Véralvadásgátlók rosszul vagy nem ellenőrzött szedése is felelős lehet érte. A magasvérnyomás-betegség első észrevehető jelei között is megtaláljuk a fejfájást egyébként, felkeltheti a gyanút még a vörös arc és a gyakori éjszakai vizelés. A lágyagyhártya alatti vérzés sok esetben megjósolhatatlan, fiatalokat, nőket gyakrabban érint, családi halmozódás lehetséges.

Stroke

Az érelzáródással járó, és a stroke-os esetek mintegy 80%-át adó harmadik ok, az agyi trombózis vagy embólia fájdalommal nem jár. Ezért sokszor nem is vesszük észre. Külön probléma, hogy érintheti azokat az agyterületeket, amelyek a betegség belátásában fontosak. Ha ez az agyterület károsodik, fel sem fog tűnni az illetőnek, hogy például nem tudja használni egyik végtagját, vagy kiesett a látótere. A hirtelen jelentkező bénulás, végtaggyengeség tehát tipikus tünet, ugyanígy a száj egyik szélének félrehúzódása, féloldali zsibbadás, koordinációs zavar, egyensúlyzavar, kettőslátás, zavartság. Hogy vehetjük észre a másik ember stroke-ját? Kérjük meg, nézzen ránk, mosolyogjon, nyújtson kezet és köszönjön nekünk. 

A mosolygási próbálkozás felfedheti a száj szélének félrehúzódását, a kéznyújtási nehézség a végtag gyengeségét, bénulását mutathatja, a beszédbeli nehézség a beszéd szervezéséért felelős területek sérülését, illetve zavartságot fedhet fel. Gyanú esetén azonnali orvosi segítség mentheti meg az illetőt az agykárosodás hosszú távú következményeitől, ezért ne habozzunk, hívjuk a mentőt!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.