2024. február 1., 11:35

Ha Magyarországra készül, jó ha tudja: lejártak a tavaly megváltott éves autópálya matricák

Mától büntetnek Magyarországon, ha nincs megváltva 2024-es úthasználati jogosultság. Mivel szerdán éjfélkor lejártak a tavalyi éves országos és vármegyei autópálya matricák, csütörtökön nulla órától már csak 2024-as úthasználati jogosultság birtokában lehet a díjköteles utakon közlekedni, ellenkező esetben pótdíjat kell az autósnak fizetnie - figyelmeztet az e-autopalyamatrica.hu portál.

e-autopalyamatrica
Fotó: e-autopalyamatrica.hu

Érdemes tudni, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban

ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot,

és így elkerülheti a pótdíjfizetést.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében még a fizetés előtt ellenőrizzük a megadott rendszámot, felségjelet, járműkategóriát és az érvényességet.

Pótdíj és pótdíjkülönbözet

Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2 kategória) a büntetés 21 830 Ft, 60 napon túli fizetésnél 87 270 Ft az emelt pótdíj összege. Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb kategóriás jogosultságot vásároltak. Amennyiben D2 helyett D1 vagy U kategóriás matricát vásárolunk, a különbözet összege 10 990 Ft, 60 napon túl 44 000 Ft.   

Az idén megváltott éves országos és vármegyei jogosultságok 2025. január 31-ig érvényesek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.