2021. június 8., 07:55

Ha ma esik, tényleg negyven napig zúdul ránk az égi áldás? Medárd-napi szokások és hiedelmek

Június 8-a, Medárd napja, az egyik legismertebb időjárásjósló nap. 

Fotó: Pixabay
Ki is volt Szent Medárd?

Szent Medárd 456 körül született a pikárdiai Salency-ben, frank nemesember és római anya gyermekeként. 33 évesen szentelték pappá, ő térítette meg a flandriaiakat. A hunok és a vandálok pusztítása miatt székhelyét áttette Noviomagusba, a mai Noyons-ba, ahol püspökké szentelték.

Állítólag ő adta fel a apácafátylat Szent Radegunda frank királynének, és ő honosította meg a rózsaünnepélyeket. A rózsakoszorú (Rosere) a környék legpéldásabb viselkedésű hajadonának járt. 545 június nyolcadikán halt meg.

medárd
Szent Medárd honosította meg a rózsaünnepélyeket
Fotó:  delmagyar.hu

Medárd a gabonaaratás, a szüreti munka, a munkások, napszámosok, méhészek védőszentje. 

Jó termésért, esőért, a szőlőért, foglyok szabadulásáért fohászkodnak hozzá, láz, fogfájás ellen kérik oltalmát, sőt a gyermekáldásra vágyók is őhozzá fohászkodtak.

medárd
Fotó:  Wikimedia Commons
Idő- és termésjósló hiedelmek

A legismertebb hiedelem szerint, ha Medárd napján esik, akkor 40 napig esni fog, vagy ahogy népiesen mondják:

Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba.“
esőzés, eső
Fotó:  Pixabay

Fordítva is igaz: ha nem esik, akkor negyven napos szárazság következik.

Medárdus napja ha tiszta, nem jő a rossz idő vissza.“

Miképp függ össze Medárd és az eső?

Legendája az esőzéssel kapcsolódik össze. Az egyik legenda szerint még gyermek volt, amikor a szakadó esőtől egy kiterjesztett szárnyú sas óvta meg. Szent Medárd legendáriumában találunk arra is utalást,

amikor egy hangoskodó, mulatozó társaság nem hallgatott a szent püspök jámbor intelmeire, a társaságot 40 napos esővel "csitított" le a nap névadó szentje.

Művészeti alkotásokon feje fölött kiterjesztett szárnyú sasmadárral ábrázolják, ami megvédi az esőcseppektől, s  emellett sokszor ábrázolják nevetés közben, ahogy kivillannak a fogai. Ezért fogfájás esetén is hozzá lehet fordulni.

Hogy a 40 napos időszak miből és honnan fakad, arra még nem született meggyőző válasz. Tehát a 40 nap egy legenda csupán. A negyven egyébként bibliai szent szám. Negyven napon át ugyanis aligha esett valamikor is Medárd napja után az eső, ezért inkább a bibliai özönvíz 40 napja lehetett hatással a hiedelem kialakulására.
medárd
Fotó:  danubiakert.hu

Kínálkozik tudományos magyarázat is

E jelenségnek természettudományos okai vannak.

Júniusra a szárazföld belső területei már jól fölmelegednek, a meleg levegő fölszáll, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat.

De hogy jön mindehhez a VI. században élt Szent Medárd püspök?

Csupán az emléknapja révén. Személyesen semmi köze az időjósláshoz, az e nap környékén tapasztaltakat viszont évszázadok igazolták, s a megfigyelést már a késő középkorban följegyezték. Aztán egyik évben bevált, a másikban nem.

Medárd napi szokások és hiedelmek

A néphit szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen idő van Medárd napján. Elődeinknél éppen ezért többféle népszokás alakult ki, amellyel az időjárást szerették volna befolyásolni. Ezt a hiedelmet  a néphagyomány apáról fiúra továbbadta.

Algyőn régen Szent Medárd ünnepét időjárás-varázslásra használták. Ha esőt kívántak a földek,

Algyő öregasszonyai e napon egy kifejlett kakast fürdettek meg, hogy zápor kerekedjék.

kakas
Fotó:  Pixabay

Voltak helyek, ahol a várva várt esőt azzal is próbálták elősegíteni, hogy különféle mondókákat énekeltek. Így például az „Ess eső ess...“ kezdetűt, de a legbiztosabb módszer az volt, ha aznap kakast főztek ebédre.

Ha meghallgatásra talált a kérés, de túl sok eső esett, a mondóka ekképpen módosult:"Süss fel nap, Isten tányérkája, Kertek alatt kislibáim megfagynak."

Jelnek tekintették, hogy biztos esni fog, ha sok béka jött elő, ha a tyúkok a porban fürödtek, vagy ha a vakond magasan túrt.

vakond
Fotó:  kert.tv

A szőlőtermő vidékeken is megemlékeztek erről a napról. Göcsej vidékén azt mondták, ha esik az eső, akkor a fű szépen kihajt, bőséges szőlőtermés várható, de a bor minősége rossz lesz.

szőlő
Fotó:  Pixabay

Topolyán, a Bácskában úgy vélték, ha Medárd napján süt a nap, akkor édes lesz a bor, ha esik az eső, akkor savanyú.

Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz, és akkor is negyven napig esett. Így tartja Pincehely magyar népe is.

Baranyában és a Mura-vidéken pedig azt tartották, ha Medárdkor esik, rossz szőlőtermésre lehet számítani, viszont bő lesz a szénatermés.

széna
Szénagyűjtés 1905 körül
Fotó:  karolyfalva.blogspot.com

A néphagyomány szerint Medárd napja a len és a káposzta vetésének napja.

káposzta
Fotó:  Pixabay

Egyes csallóközi falvakban Medárdkor vetették a lent, hogy ne legyen gazos és szépen fejlődjön.

Egyes  vidékeken a szőlő és szilvatermésre is következtetnek a Medárd-napi időből. Ha napján meleg, napos az idő, jó gyümölcstermés várható, ha esik, savanyú lesz a bor, viszont bő lesz a gabonatermés.

szilva
Fotó:  fuveszblog.hu

Medárd napja egészségvarázsló napnak is számított, legalábbis, ami az állatok gondozását illeti, mivel ezen a napon a folyó- vagy tóvízben megitatott lovak nem lettek rühesek.

ló
Fotó:  Pixabay

Ilyenkor tóban, folyóban óvatosan fürödjünk.

Jászdózsán úgy tartják, hogy Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, mert a vizek királya és minden vízszellem ezen a napon szedi áldozatait, így könnyen bajba kerülhetünk, s ezért e napon inkább ne fürödjünk szabadvízben.

Több vidéken, például a volt délvidéki magyarok között is, a legutolsó fagyos napként tartották számon június nyolcadikát, Medárdot pedig az utolsó fagyosszentként emlegették.

időjósló szentek
Időjósló szentek: Medárd, Donát és Orbán szobrai Jászberényben
Fotó:  MTI

Minderről a következő kis rigmussal emlékeztek meg: 

Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt."

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.