2020. június 6., 20:00

Gyomorforgató vagy ínyencség - a világ legfurcsább ételei

A Svédországban található Gusztustalan Ételek Múzeuma - ahogyan azt neve is mutatja- a világ különböző tájainak leggyomorforgatóbb ételeit mutatja be, sőt, a bátrabb látogatók akár kóstolót is kaphatnak a mintegy 80 kiállított fogásból. 

A múzeum fő célja nevétől eltérően éppen az, hogy rámutasson, az undor mindig az egyén személyes tapasztalataiból és megszokásából ered, nincs olyan étel a világon, ami vitathatatlanul gusztustalan lenne. Az, ami számunkra furcsa és visszataszító, más kultúrákban igazi ételkülönlegességnek számít, és a helyi gasztronómia fontos részét képezheti. Tekintsük azonban bárhogyan is a felsorolt ételekre, az kétségtelen, hogy aki rászánja magát bármelyik megkóstolására, annak határozottan szokatlan élményben lesz része.

CASU MARZU- A nyüves sajt (Szardínia)

Ezt a már neve alapján sem túl sok jóval kecsegtető sajtkülönlegességet kizárólag Szardínia szigetén készítik, egyedisége pedig abban rejlik, hogy az erjesztés után kivágják a sajt közepét, majd kiteszik egy meleg és nedves helyre, hogy a legyek szabadon beletehessék lárváikat.

Casu amzu

A nyüvek kikelésük után beleássák magukat a sajtba, emésztési nedveikkel egészen puhává és krémessé téve azt.  A helyiek úgy tartják, hogy akkor igazán jó a sajt minősége, ha tálaláskor a nyüvek még életben vannak, így általában a lárvákkal együtt, egy pohár vörösbor társaságában élvezik az ínyencséget.

BALUT-A félig kifejlődött kacsatojás (Fülöp-szigetek)

A balut egy népszerű fülöp-szigeteki ételkülönlegesség, amit általában a városok ételpiacain kínálnak a helyiek, és a kalandvágyóbb turisták számára. És hogy mi olyan szokatlan és hátborzongató ebben a fogásban?

Balut

A tájainkon fogyasztott nem megtermékenyített tojással ellentétben a balut készítésénél a kacsatojásban növekedő embriót hagyják szinte teljesen kifejlődni, ezután megfőzik, és közvetlenül a héjból kihörpinve fogyasztják. Vannak, akik csak a tojásban lévő folyadékig merészkednek, a bátrabbak viszont a héj kibontása után a tojás egész tartalmát megeszik.

SURSTRÖMMING – Az erjesztett hering (Svédország)

A surströmming Svédországban számít népszerű harapnivalónak, és a helyiek úgy tartják, hogy legalább annyira finom, amennyire büdös. És igencsak büdös lehet, hiszen többször is a világ legorrfacsaróbb szagú ételének választották, fogyasztását pedig kizárólag kinti helyiségekben javasolják. A készítéshez használt kis balti heringet tavasszal fogják, ezután épp annyi sót adnak hozzá, hogy megakadályozzák a hal rothadását, miközben lehetővé teszik az erjedését. A fermentációs folyamat nagyjából hat hónapig tart, ezután konzervbe töltik, és még egy hónap várakozás után kerülhet a boltok polcaira

JIBACHI SENBEI- Keksz szárított darázzsal (Japán)

A Japánban található Omachi faluból származó édesség az országszerte népszerű rizskeksz meglehetősen furcsa változata. A tésztába szárított darazsakat kevernek, a kekszet pedig ezekkel együtt fogyasztják. A receptet az Omachi Jibachi Aikokai nevű klub idős darázsvadászai találták ki, akik elkapták a rovarokat, főzve felforralták és megszárították, majd a kekszbe sütve kínálták őket.

darázset

A bizarr édességnek állítólag számos, az egészségre jótékonyan ható tulajdonsága van, ennek köszönhetően gyorsan a környék népszerű csemegéjévé vált, és szinte bármely piacon megvásárolható.

CUY- Rántott tengerimalac (Peru, Ecuador)

Míg a tengerimalacokat Európában házikedvencként tartják, addig Peruban és Ecuadorban egészen más szerep jut az aranyos állatkáknak. A tengerimalac-cuy a helyi gasztronómia egyik fontos alapanyagának számít, így nem meglepő módon elsősorban a húsukért tartják őket. Számos recept létezik a tengerimalac elkészítésére, a helyiek sütve, főzve és grillezve is fogyasztják őket, az állat húsa pedig állítólag a csirkééhez vagy a nyúlhoz hasonló, a fej pedig különlegesen finomnak számít.

HÁKARL- Rohasztott cápa (Izland)

A grönladi cápa a világ leghosszabb ideig élő gerincese, akár 6 méter hosszúra is megnőhet, húsa pedig erősen mérgező. Ez azonban nem akadályozta meg a helyieket évszázadokkal ezelőtt abban, hogy rájöjjenek- a cápa húsát hetekig kövek és föld alá temetve megszabadulhatnak a hús mérgező állagától- ezáltal pedig megszületett a mai napig népszerű hákarl.

Megosztás
Címkék