2019. január 26., 15:05

Gyilkos magány - belehalnak az idősek párjuk elvesztésébe

Ki ne hallott volna olyan történetről, amikor egy idős házaspár egyik tagja elhunyt, majd nem sokkal később a férj vagy feleség is itthagyja az élők sorát. Puszta véletlenről lenne szó, vagy van ennek tudományos magyarázata is?

öregség
Médialapozó
Fotó: Archívum

Bagdy Emőke pszichológus professzor, pszichoterapeuta, aki fejlődéspszichológiai tudományos alapokon és klinikai terápiás tapasztalataira hivatkozva tárja fel, miért lehet életveszélyes a magány.

Az ember alapvetően társas lény, már a méhen belül sem voltunk egyedül. Nem tudunk kapcsolat nélkül élni, hosszú távon képtelenek vagyunk kapcsolatoktól megfosztottan létezni .

Ölni is képes a magány

Társaktól elkülönítve az elme épsége is veszélybe kerül. Az összeszokott házaspárokat különösen erős kötelék fűzi össze. Életük közös élményeiből fonódik össze létezésük értelme, értéke. Mély szeretetkapcsolat szövődik ilyen esetekben a pár között. Ebben döntőbb már a biztonság, a ragaszkodás, a kölcsönös egymásra utaltság, és nem elsősorban az érzelmek hőfoka. Amikor már esendőbbé válunk, akkor nagyon sokat tud jelenteni, hogy ott van számunkra a másik – állítja a szakértő, aki szerint a magány képes arra, hogy megbetegítsen.

Ha már nincs kivel, nincs kiért, nincs miért élni, akkor az élet elveszíti az értelmét. Aki párban van, annál a ragaszkodás ereje, a kötődés, az összetartozás, a szeretet tud olyan nagy lenni, hogy ez az éltető, sőt túlélést is elősegítő erő.

Fotó: Archívum

Depresszióban gyengül az immunrendszer

Angyal András, egy Amerikában élő magyar származású pszichológus írta le a szükségeltségi szükséglet fogalmát. Ez azt jelzi, hogy az egészségi állapotunk, életkedvünk, jövőképünk döntő mér­tékben függ attól, hogy van-e olyan ember az életünkben, aki számunkra a legfontosabb.  Bagdy Emőke hozzáfűzi: idős korú együttélés esetén ez a szükségeltségi szükséglet nagyon magas.

Eszerint ha az egyik eltávozik az életből, akkor a másik számára az élet értelme kiüresedik. Kiért élek? Miért élek? Ilyen kérdéseket tesznek fel magukban. Ha nem tudnak rá választ adni, akkor sokan összeroppannak, a jövőképük elhomályosodik.

Érdekes tény, hogy ha már úgy érezzük, nincs kiért, nincs miért élni, akkor a szervezet biológiai szempontból is feladja.

Fotó: Archívum

Ez nagyon veszélyes, mert így olyan üzeneteket küld az illető az egész szervezetének, így az immunrendszerének is, hogy úgysem érdemes már működnie. Ennek hatására pedig tényleg képes gyengébben működni, ami miatt sorra jöhetnek a betegségek.

Depressziós embereknél tudományosan igazolt, hogy az immunrendszerük is gyengébben működik. Valójában a végtelen elkeseredésben a szervezet is feladja, és képes odáig jutni, hogy meghal az illető.

öregség
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék