2024. március 12., 08:31

Gergely-napi megfigyelések, jövendölések és népszokások

Gergely napja nemcsak a tavasz közeledtének hírnöke, hanem számos hagyomány őrzője is. Eredetileg a diákság ünnepe volt. A naphoz számos megfigyelés, jövendölés is kötődik.

gergely nap
Fotó: hirozon.hu

Eleink régen a márciust Tavaszelőnek vagy Böjtmás havának nevezték. A régi székely-magyar naptár szerint március Kikelet hava.

Régi tavaszkezdő nap

Március 12-e a régi időszámításban tavaszkezdő napnak számított. A Julianus-naptárban erre a napra esett a tavaszi nap-éj egyenlőség is.

A Gergely görög eredetű férfinév, a Grégoriosz, latinul Gregorinus névből származik, több híres pápa neve. Jelentése: éberen őrködő.

gergely
Fotó:  alchetron.com

A Gergely-nap március 12-i ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el, aki elődjét, I. Nagy Szent Gergely pápát, az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. Gergely napján vetélkedőket tartott a diákság, diákpüspököt is választottak.

A II. vatikáni zsinat óta a katolikus egyház szeptember 3-án emlékezik meg Nagy Szent Gergely pápáról, Gergely-napi népszokásaink azonban március 12-hez fűződnek.

gergely
Antonio Vivarini – Szent Jeromos (balra) és Szent Gergely, egy 15. századi festményen
Fotó:  katolikus.hu
Gergely-napi megfigyelések, szokások

Gergely napjához elsősorban időjárás- és termésjósló szokásokat kapcsol a magyar néphagyomány.

Gergely, az időjósló

A magyar nyelvterületen jól ismert szólás: „megrázza még szakállát Gergely“, vagyis előfordul, hogy e napon havazik.

havazás
Fotó:  penzcentrum.hu

Egy másik jövendölés szerint, ha “Gergely napján zivatar, nem lesz jó idő hamar”. 

Eleink megfigyelték, március 12-e rendszerint hideget hoz: Gergely uram nagy ravasz, hidegre vál’ a tavasz.

Azt is mondták: Mátyás, Gergely két rossz ember, mert mindkét napon lehűl az idő.

Megfigyelték azt is, hogy ezen a napon gyakran szelesre fordult az időjárás - erre utal az alábbi mondás.

Gergely-napi szél, Szent Gyögy-napig él."
szél
Fotó:  metkep.hu

A Somogy vármegyei mesztegnyőiek a kalendáriumi rigmust is tudják: „Gergely napja ritka, ha jó, Hideg, szeles, sokszor van hó.“

Termésjósló szokások

Gergely napján sokfelé elkezdték a tavaszi munkákat, vetettek a böjti szelek ellenére is.

munka
Fotó:  forumhungaricum.hu

Topolyán (Vajdaság) ezen a napon szórták el a mákot, mert úgy vélték, hogy akkor nem lesz férges.

mák
Fotó:  hellovidek.hu
A népszokások között szerepelt a búza, rozs, hüvelyesek és a palántának való mag földbe tételére alkalmas időpont megjelölése is, mely a tavasz és a termékenység köszöntését szimbolizálta.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Csépán Gergely hetében vetették a krumplit.

krumpli
Fotó:  agrarszektor.hu

Szlavóniában Gergely és József napja között vetik a lent.

len
Fotó:  hobbikert.hu

Károlyi Sándor följegyzései között olvassuk, hogy Gergely napján az erdődi (Szatmár vármegye) Donát-kápolnában bemutatott misével kezdődött a tavaszi szőlőmunka.

kápolna
Fotó:  szatmariegyhazmegye.ro

Zalaszentbalázs szőlősgazdái úgy vélték, hogy a Gergely napján metszett tőkékről ősszel sok bort szüretelnek.

Sok helyen ekkor metszették szőlőjük sarkaiban lévő négy tőkét, a néphit szerint ugyanis a négy sarok védelmet nyújtott a kártevők ellen, így a Gergely napján metszett tökékről sok szőlőt lehet majd szüretelni.
szőlő
Fotó:  borespiac.hu
Gergely-napi hiedelmek

Gergely napjához a magyar néphit számos hiedelmet társít.

Gergely-vessző

Gergely napján régen a falusi gyerekek kimentek a falu határára zöldelő, vagy barkaágat keresni. Amely család gyermeke ilyen ágat talált, annak a családnak, a néphit szerint a következő nyáron nem veri el a jégeső a vetését.

Kalotaszegen régen ezt az ágat házról házra vitték és ezért ajándékot kaptak. Mindenki szívesen fogadta őket, mert a néphiedelem szerint ahová a gyerekek nem vitték be a Gergely-vesszőt, annak a háznak az állatait valami baj éri.

barka
Fotó:  Pixabay

Házasságjósló nap

A lányok sem maradtak ki a keresésből. Amelyik lány olyan barkát talált, amelyen a rügyek száma páros, az a jövő Gergely-napig a néphiedelem szerint férjhez megy.

Gergelyesek

Régen e napon a gyerekek elindultak bejárni a falut acélt és tűzkövet tartva kezükben. Ipolyi Arnold feljegyzései szerint ilyen köszöntőt mondtak: „Acélt hoztam, tüzet ütöttem kegyelmeteknek.” Azzal az acélt úgy vágták földhöz, hogy az egy darabig forogjon. A tavaszba forduló napot idézték meg ezzel. A Gergely-napot köszöntő fiúkat gergelyesnek hívták.

A szokás valószínűleg még a táltosok idejébe nyúlik vissza, amikor mágikus eljárásokkal próbálták befolyásolni a természetet és bűvös imákkal jó termést kérni.

Gergely-napi tilalmak

Székelykevén (Dél-Bánság) azt tanácsolták, hogy a földeken dolgozó ember még kint rázza ki bocskorából a földet, mert ha hazaviszi, nem lesz jó a termés.

bocskor
Fotó:  pasztormuves.hu

A gazdának arra is vigyáznia kellett, hogy a vetés előtti éjjel ne aludjon a feleségével, mert üszkös lesz a búzája.

Hasonló okból pénteken se vessen, de tökös rétest se süssön búzavetésig a háziasszony.

tök
Fotó:  sobors.hu

Régi tanévkezdés

Régen nemcsak a tavasz kezdődött március 12-én, de a Gergely-nap volt az iskolakezdés napja. Csak a 19. században lett általános, hogy ősszel kezdődött az új tanév.

iskola
Fotó:  Fortepan
Gergely-napi népszokások

Földesi Béla magyar néprajzkutató a középkorig visszamenőleg járt utána a fellelhető Gergely-napi népszokásoknak.

Gergely-járás

Egészen a XVII. század közepéig a szegény diákok Gergely-járásra indultak, később a Gergely-járást Szent Balázs napjához kötötték, ami február 3-ra esik.

gergely
Fotó:  versnaptar.blog.hu

A Gergely-járás országosan ismert volt. Célja elsődlegesen az adománygyűjtés, később áttevődött a hangsúly az iskolába való verbuválásra. A katonai toborzás mintájára a szereplők különféle katonai rangot viseltek, és Szent Gergely vitézeinek nevezték magukat. Néhol a püspököt is megszemélyesítették.

gergely
Fotó:  nepszokasok.hu

Egy üdvözlő, hírnök szerepét betöltő fiatal kopogott az ajtón, majd belépve a háziak felé fordult a kérdéssel:

„Megengedik-e Szent Gergely napját köszönteni?”

Amint a beleegyezést megkapták, kezdetét vette az éneklés és a versek előadása. Jókívánságokat mondtak, és végezetül adományokat gyűjtöttek, saját maguk eltartására és tanulmányaik folytatásához.

Az idő teltével a diákok már nemcsak maguk taníttatásához gyűjtöttek, hanem tanítójuknak is, melyet sok esetben a tanító díjlevelében rögzítettek.

gergely
Fotó:  opusztaszer.hu

A szokás azonban az idők folyamán egyszerűsödött.  Az iskolás gyermekek dobbal, zászlóval, pántlikásan felöltözve, s csaknem minden házba beköszönve, dalolás közt bejárták a falut, vagy várost, hogy a még iskolába nem járó gyermekek kedvet kapjanak a iskolába járásra.

A Gergely-járás legtovább a Dunántúlon, a Palócföldön és a Muravidéken maradt fenn, élő gyakorlatát napjainkban már csak szórványosan lehet megtalálni.

A Csallóközben Gergely napján tojást szedtek az iskolás gyermekek, bizonyos éneket énekelvén Gergely „doktor“ tiszteletére, a tojásokat a tanító számára szedték.

Csökölyi Gergely-járás

Bálint Sándor az Ünnepi kalendárium című könyvében a csökölyi (Somogy vármegye) Gergely-járást mutatja be egy helyi kézirat alapján.

„Az iskola akkoriban Gergely napján kezdődött. Az új diákok szülei már előző nap elvitték természetbeli ajándékaikat a mesternek. A nagyobb diákok beszaladozták a falut, hogy az ünnepre minél több és szebb szalagot gyűjtsenek. Szíjjas bocskoraikat kétszer is beitatták marhafaggyúval, hogy minél tetszetősebb legyen. A nagyobb deákok ünneplőbe öltöztek. Kalapjukon hatalmas művirág bokréta, kezükben szalagokkal felékesített mogyorófa pálca. Megbeszélt helyen összegyülekezve, elindultak azokhoz a házakhoz, ahol új deáknak valók laktak. A szülők a bokrétás toborzókat tojással, süteménnyel, pénzzel ajándékozták meg.“
gergely
Fotó:  kaposvarmost.hu

Muravidéken, Göntérházán még élő népszokás a Gergely-járás. Felpántlikázott kalappal indulnak a Gergely-járók. A pántlikát a rokon lányoktól kapják. A csoport vezetője fakardot visz, melyre egy darab paprikás füstölt szalonnát tűznek. Kosarat és erszényt is visznek magukkal, hogy összegyűjtsék az adományokat, amelyeket aztán megosztanak egymás között.

Szeged környékén Újkígyóson, Csanádapácán a múlt század hetvenes éveiben még ismerték a szokást. 

A Gergely-járás szokását az 1990-es években sokfelé (pl. Kaposváron, Somogyjádon) más formában felújították, ugyanis az iskolás gyerekek átmennek az óvodába „iskolásokat toborozni.“ A népszokás célja ma már inkább a közösségépítés, hagyományőrzés, valamint az elődök tiszteletét szolgálja.

A Gergely-járás megihlette a magyar népdalokat gyűjtő Kodály Zoltánt is.

A Gergely név a népnyelvben

Elterjedt a szólás: mérges, mint a Gergely-napi idő, vagyis nagyon mérges.

A Gergely-napi virág a hóvirág Veszprém környékén elterjedt népi neve.

hóvirág
Fotó:  Pixabay

Gergely-víz – a templomok, és oltárok szentelésénél használt víz neve, amely hamut, bort és sót is tartalmaz. Azért hívják így, mert Nagy Szent Gergely pápa írta elő használatát. A II. vatikáni zsinat után nem használatos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.