2019. március 27., 20:25

Földhöz hasonlatos bolygójelölteket találtak

Több száz Földhöz hasonlatos bolygójelöltet talált a Naprendszer közelében lévő mintegy 400 ezer csillag vizsgálata során egy kutatócsoport.

maganyos-bolygo.jpg
Fotó: archívum

A TESS űrteleszkóppal 2018 júniusa óta végzett kutatások során „408 esetében találtunk olyan bolygót, amely akkora mint a Föld és ugyanolyan napból származó sugárzás éri” – mondta el Lisa Kaltenegger osztrák asztrofizikus.

Kollégáival az Astrophysical Journal Letters című szaklapban mutatták be ezeknek a csillagoknak a katalógusát.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) nevű teleszkópja 2018 közepe óta vizsgálja az égboltot. Olyan bolygókat kutat, amelyek csillaguk előtt elhaladnak, ezáltal rövid időre elhalványítják annak fényét - mondta Kaltenegger, az amerikai Ithacában lévő Cornell Egyetem tudósa. Ez a tranzitmódszer, amely fontos eszköze a Földhöz hasonlatos exobolygók (Naprendszeren kívüli bolygók) megtalálásának.

Az űrteleszkóp nem tudja egyszerre átvilágítani a teljes északi és déli égboltot, hanem mindig csak egy kisebb részét. A kutatók kiszámították, milyen hosszan kell figyelni a csillagokat, hogy kétszer elhaladjon előtte egy nagyjából olyan távolságra lévő bolygó, mint amilyen távolságra van a Föld a Naptól. Erre a körpályája kiszámításához van szükség.

„Azonosítottak 1822 csillagot, amelyeknél a TESS a Földhöz hasonlatos bolygókat fedezhet fel. "A hasonló azt jelenti: ugyanolyan napból érkező sugárzás éri, és legfeljebb kétszer olyan nagy” –- mondta Kaltenegger.

Ezek közül a csillagok közül 403-nál talált a teleszkóp olyan bolygót, amely ugyanakkora, vagy kisebb, mint a Föld.

Néhány ilyen csillag távcsővel is látható az esti égbolton”

– mondta a TESS megfigyelési programját vezető kutató.

A katalógusban 227 olyan csillagot is feljegyeztek, amelyeknél az űrteleszkóp az úgynevezett lakható zóna teljes területén bolygók után tud kutatni. Ez az a terület, ahol a hőmérsékletek annyira enyhék, hogy folyékony víz van a felszínen.

A katalógus csillagai mind hűvösebbek, mint a Nap.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.