cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. július 10., 13:48

Féléves korig tilos a babákat napra vinni!

A mostani hőséghullám még az egészséges felnőtt ember tűrőképességét is próbára teszi. A gyermekek azonban még náluk is védtelenebbek, különös tekintettel az újszülöttekre és a csecsemőkre. Erre figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal.

nyár - gyerek
Fotó: pixabay.com

Az egy évesnél kisebb gyermekeket egyáltalán nem volna szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A séta idejét kora reggelre vagy az esti órákra kell időzíteni, tanácsolja Jana Hamade gyermekekre és fiatalokra „szakosodott” tisztifőorvos -helyettes.

Szavai szerint:

A babáknak 6 hónapos korukig semmi keresnivalójuk nincs a tűző napon!

A babakocsiban napernyővel és hálóval kell védeni őket, nem pedig a kocsira dobott pelenkával. Akkor ugyanis fennáll a túlhevülés veszélye.

A nagyobb gyerekeket pedig, ha kint tartózkodnak, ismételten be kell kenni a legmagasabb faktorszámú napvédő készítménnyel és megfelelő ruházatot kell adni rájuk.

A napszemüveg, a kalap vagy a sapka már természetesnek kellene, hogy legyen.

A szakember egyáltalán nem ajánlja a szabadban tartózkodást 10:00 és 15:00 között, mert akkor a legintenzívebb a sugárzás.

Itatás

A kisgyermekek, akárcsak az idős emberek, gyakran nem érzik a szomjúságot. Éppen ezért rendszeres időközönként, kis adagokban, akár kortyonként, meg kell itatni kell őket. Legjobb számukra a tiszta víz. De a buborékmentes ásványvíz, a cukrozatlan gyümölcs- és gyógyteák is szóba jöhetnek.

Az, hogy a gyermek szervezete mennyi vizet igényel, kortól és súlytól függ. Újszülött esetében ez kilónként 60-120 milliliter között mozog. Csecsemők estében ez már 120 milliliter/kilogramm. Az óvodás gyermek vízigénye 100 milliliter/kilogramm, az iskolásé 70 milliliter/kilogramm.

Fontos, hogy a gyermeket a fizikai aktivitás előtt, közben és után is itassuk. A játék hevében ugyanis elfelejtenek inni, és jóval ritkábban éreznek szomjúságot is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.