lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2020. december 28., 10:28

Fából készít jármű modelleket

A Tőketerebesi járás Céke nevű településén él Stanislav Pavlík, autóbuszvezető, aki az utóbbi években a fa és a gépjárművek szerelmese lett. Szabadidejében – autodidakta módon – fából jármű modelleket készít. A repertoárja gazdag, hiszen a legkülönfélébb személyautóktól a traktoron, tehergépkocsin át a tankokig minden megtalálható gyűjteményében. Szenvedélyének mintegy 4 esztendeje hódol, modelljei Szlovákia településein kívül Ausztriába is eljutottak már.  

Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Korzár

„Hobbimat kizárólag a gyerekeimnek köszönhetem, akik arra kértek egyszer, készítsek nekik egy T-34-es tankot. Miután a feladatot egészen szépen megoldottam, a munkát folytattam. Most épp egy Mercédes kamionon dolgozom. Ezek nem 3D-s nyomtatóval, hanem igazi fizikai munka eredményeként született darabok“

– szögezi le Pavlík úr.

Korábban soha sem dolgozott fával, ezért menet közben sok mindent meg kellett tanulnia, meg kellett megtapasztalnia. Például azt is, hogy a legmegfelelőbb szerszámokat használja. Alkotásai az interneten megtalált jármű fotója alapján készülnek. Számára két fontos szempont létezik csak: az elkészített modell működjön és hasonlítson az eredetire.

6722071_970x647.jpg

„A modellek kialakítását mindig az alvázzal és a kerekekkel kezdem, alulról haladok felfelé. Nincs két egyforma modellem, nem is jegyzem le az arányokat, nincs rá szükségem. Mindennek az alapja a faanyag helyes kiválasztása. A kerekeket feldolgozott fából készítem, a többit már akácból, de a motort pl. tölgyből, mert az sötétebb. A fát megvásárolom, miután kiszáradt, feldolgozom "- mondja Pavlík.

Minden darab elkészítése meglehetősen időigényes. Szinte minden nap ott van a műhelyben, ahol eddig mintegy 40 modell született.

6722071_970x647.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.