2019. november 14., 21:05

Ennyibe kerül Hitler keménykalapja: náci vezérek személyes tárgyaiból terveznek árverést Németországban

Náci relikviákból, köztük vezérek személyes tárgyaiból november 20-ra tervezett árverés lefújására kérte egy európai zsidó vezető a Hermann Historica müncheni aukciósházat.

201703141827030.hitler-photo-album-.jpg

Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Egyesület elnöke szerint az efféle emléktárgyaknak nincs valós történelmi értékük, ellenben olyanok vásárolják meg őket, akik a nácizmus dicsőítésére és mentegetésére használják azokat.

A zsidó vezető elismerte, hogy nem tiltja törvény az ilyen tárgyak árusítását, de szerinte "nem helyénvaló" árverést rendezni belőlük.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa is botrányosnak és visszataszítónak nevezte a tervezett aukciót.

Az aukciósház igazgatója, Bernhard Pacher a Bild című lapnak elismerte, hogy "Hitler jól eladható", de szerinte a vevők nagy többsége "komoly történelmi érdeklődésből, kritikus hozzáállással" vásárol a Harmadik Birodalomhoz köthető tárgyakat.

A kalapács alá kerülő 147 náci relikvia között szerepel Hitler keménykalapja (kikiáltási ára 12 ezer euró), a náci diktátor egy 1933-as müncheni lakásbérleti szerződése, Eva Braun egy fekete selyem koktélruhája, Goebbels feleségének egy porcelán étkészlete vagy a Mein Kampf egy ezüstfedelű példánya.

Ugyanez az aukciósház már 2016-ban is eladta náci vezérek több mint 100 személyes tárgyát egy árverésen, az akkori relikviák nagy többségét egy önmagát argentinnak mondó vevő vásárolta meg, sajtóértesülések szerint több mint 600 ezer euróért.

A tárgyak egy részét amerikai katonák vették magukhoz a második világháború végnapjaiban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.