2020. február 22., 17:30

Emlékszik? Nem is olyan rég még rettegésben tartotta a világot az AIDS

Az egész világ rettegve figyeli a Kínából elszabadult koronavírusról szóló híreket. Bár a helyzet aggasztó, szerencsére a pusztítás mértéke egyelőre elmarad a történelem legnagyobb járványaiétól.

HIV-fertőzés, AIDS

Noha a pestis, a kolera és az influenza is időről időre újra felbukkant az emberiség történetében mint pusztító járvány, a listára felfér egy modern gyilkos is. Az AIDS, illetve pontosabban az azt kiváltó HIV-fertőzés (amely az emberi immunhiány vírusának angol nevéről kapta elnevezését), ugyanis mindössze négy évtizede ismert a világon.

Az első klinikai eseteket 1981-ben jegyezték fel az Egyesült Államokban, ahol eleinte csak a homoszexuális férfiak között terjedő kórnak tartották a betegséget.

Később derült ki és sokkot okozott világszerte, hogy a fertőzés rendkívül könnyen és nem csak szexuális úton terjed az emberek körében.

A vírus leginkább a heteroszexuálisok körében terjedt azokban a régiókban, ahol a védekezés nélküli szex mindennapos, például Afrikában.

Maga a betegség is erről a kontinensről indult.

A vírus bejelentése után óriási pánik alakult ki világszerte, főleg, miután több híresség is bejelentette, elkapta a fertőzést. A leghíresebb minden bizonnyal Freddie Mercury (†45) volt, akiről a 80-as évek második felében derült ki, hogy beteg, 1991-ben hunyt el a betegség kiváltotta tüdőgyulladásban. Rajta kívül többek között a világhírű zongoraművész, Liberace (†67) és a Ragadozó című film szörnye, Kevin Peter Hall (†35) is AIDS-ben halt meg. A világhírű kosárlabdázó, Magic Johnson (60) 1991-ben jelentette be, hogy beteg, az alkalmazott gyógyszerkoktélnak köszönhetően azonban mára szinte tünetmentes.

Magyarországon 1985-ben regisztrálták az első beteget, és az évek során egyre nőtt a számuk. Ma nagyjából 3-4 ezer HIV-fertőzött lehet az országban, miközben évente egy tucat ember hal bele a HIV miatt kialakult betegségbe.

Magyarországon - ahogy a Blikk írja, egyetlen híres vagy ismert ember sem vállalta fel HIV-betegségét. Horváth Pista népdalénekes 1998-ban hunyt el AIDS-ben, bár ő maga sosem állt ki vele a nyilvánosság elé, családtagjai tudtak a betegségről, rendszeresen járniuk kellett AIDS-szűrésre is.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.