2021. november 1., 12:59

Egyre többfelé érnek el a szeretet csápjai

Ötödik éve horgol színes polipokat a helyi kórház újszülött osztályának kis lakói számára a Komáromban élő Kováč Zsófia Anna és egyre népesebb csapata. A Dániából világhódító útjára indult Octoper-kampányhoz csatlakozók hasznos ajándékaikkal a családoknak és az egészségügyi dolgozóknak is örömet szereznek.

hobbi
A komáromi horgoló csapat nemrég a helyi Kút café-ban szorgoskodott.
Fotó: Kováč Zsófia Anna albumából

A dániai egészségügyi nővérek megfigyelték, hogy a koraszülöttek a műszerek zsinórjait markolgatják. Ezért kis polipokat horgoltak, amelyeket betettek melléjük az inkubátorba. Azontúl nem kellett attól tartaniuk, hogy a babák megrántják vagy kihúzzák a zsinórokat, másrészt a köldökzsinórra emlékeztető polipcsápok megnyugtatták őket. Ezután elkezdték szabványosítani méretüket, kiválasztva a horgolásukhoz megfelelő fonalat, s az évek során világszerte egyre több picihez értek el a szeretet csápjai – idézte fel az előzményeket Zsófi, aki a világhálón olvasott az Octoper-kezdeményezésről (octophus magyarul polipot jelent).

Mivel akkor már második éve horgolgatott, és az ugyancsak ezt a hobbit űző Vajlik Noémivel együtt 2016-ban Komáromban is meghonosították az apró polipok adományozását. Úgy gondolták, hogy azok jótékony hatása nemcsak a koraszülöttek, hanem a többi baba esetében is érvényesül.

– Miután az első húsz saját készítésű polipot a helyi kórház újszülött osztályának adományoztuk, vagyis azokat az érintett szülők személyesen, hálálkodva vették át, évente hozzávetőleg száz továbbit adtunk ajándékba. Mosolyogva jegyezte meg, aki már tud horgolni, az a neten elérhető, angol nyelvű szabvány vagy az általuk készített magyar nyelvű útmutatás alapján bátran belekezdhet a polipkészítésbe.

polip
Fotó:  Kováč Zsófia Anna albumából

Horgolzsó és NoMini néven mindketten elérhetők a Facebook közösségi oldalon.

– E célra csak pamutfonal használható, mert az mosható, sterilizálható 90 Celsius fokon, illetve 2,5-ös nagyságú horgolótűt használunk.

A kinyújtott polipkarocska biztonsági okokból nem lehet hosszabb 22 centiméteresnél, a fejnek pedig 7-9 cm hosszúnak kell lennie. Mivel a picik a színes állatkákat jobban kedvelik, mint a fehéreket, érdemesebb színes fonalat használni

– árulta el. Bárkitől nagyon szívesen fogadják a fonaladományokat, amelyek javarészét a lelkes női csapat évente egyszer, az októberi közös horgolás során használja fel. – Idén október 3-án ültünk össze a helyi Kút café-ben, ahol ismét több újoncot vezettünk be e hasznos hobbi kulisszatitkaiba, azzal biztatva őket, hogy a gyakorlat teszi a mestert, s az igyekezetük gyümölcsei egyre szebbek lesznek. Akik pedig már tudtak horgolni, simán becsatlakoztak a modern „fonóba“.

Polipjaikat rajtunk keresztül juttathatják el a kicsikhez, vagy a Kút kávézó ajtaján található postaládába is bedobhatják. Amikor kellő számú összegyűlik, fertőtlenítő mosásnak vetjük alá őket, egyenként bezacskózzuk, s ismét Mikulás-napi ajándékként visszük majd be a komáromi kórházba, ahol mindig nagy szeretettel fogadnak minket.

Végül megtudtuk, hogy a jelenleg hét és másfél éves fiának is a kedvencei az ágyban őrzött polipok. Örül annak, hogy Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Kassán is van már szorgos poliphorgoló csapat, vagyis a jó példa ragadós.

Megjelent a Magyar7 2021/43. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.