Egy cseh étteremben fizetni fog kelleni az ételpazarlásért

ma7 2019. augusztus 14., 09:59

Az európai éttermekben a számla gyakran tartalmazza a „szervizdíjat” is. Egy cseh étterem azonban azt fontolgatja, hogy újabb díjjal bővíti a számlát, és az ötlet egyre kelendőbbnek tűnik. Egy, a Prága melletti Lounyban található étterem azt tervezi, hogy egy 2 eurós díjat szab ki, amennyiben a vendégek tányérja nem üres az étkezés után.

A kezdeményezés célja, hogy megoldást találjon az élelmiszerek pazarlására. Ez nem csekély feladat, hiszen az éttermek, üzletek és a háztartások több milliárd tonna ételt dobnak ki minden évben. A cseh éttermek felszolgálói saját becslésük szerint

5-10 kg ételt dobnak ki naponta.

Ez egy furcsa ellentmondáshoz vezet:

a vendégek panaszkodnak, ha az ételhez nem jár a köret, gyakran viszont nem fogyasztják el, ha az ár tartalmazza azt.

Egyes éttermek úgy próbálták megoldani a problémát, hogy a fel nem használt élelmiszert helyi gazdaságoknak adták, hogy ott takarmányként vagy komposztként hasznosítsák. A szigorú egészségügyi előírások miatt azonban a rászorulóknak sem adhatják ki a megmaradt ételt.

Az étterem tulajdonosa abban bízik, hogy a díj segít a probléma megoldásában. Jan Kristina Trojankova így nyilatkozott a Radio Prahának:

a lényeg az, hogy az emberek elgondolkozzanak, hogy mennyit kívánnak enni… válasszák ki, amit szeretnének, esetleg utólag repetázzanak, de ne hagyjanak félig teli tányérokat az asztalon.
0 HOZZÁSZÓLÁS