2022. július 18., 19:17

Díjat kapott a helembai Kék Hal és a szentpéteri St. Petrus Vini étterem

Átadták Az utazó magazin 2021 legjobb turisztikai szolgáltatóinak járó díjait hétfőn Budapesten, a legjobb határon túli magyar szálláshelyet és a legjobb külhoni magyar éttermet is díjazták.

St. Petrus Vini
A szentpéteri St. Petrus Vini étterem és panzió
Fotó: Facebook, St. Petrus Vini

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón örömét fejezte ki, hogy a magazin a külhoni magyar turisztikai szolgáltatókra is kiterjesztette a versenyt. Fontosnak nevezte, hogy az egységes Kárpát-medencében való gondolkodás az élet egyre több területén megjelenjen.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2016 óta támogatja a külhoni magyar kisvállalkozókat, köztük számos turisztikai szolgáltatót – jelezte. Közölte, felméréseik azt mutatják, hogy a külhoni magyar vállalkozások 92 százalékban magyar embereket foglalkoztatnak, így ha őket támogatják, azzal magyar családok sokaságát segítik.

Potápi Az utazó magazin
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a díjátadón
Fotó:  MTI

A verseny is azt mutatja, hogy a turizmusért tett erőfeszítések a nehéz körülmények ellenére sikeresek, a szakma az új kihívások ellenére jobban és többet teljesít, az emberek pedig utazni akarnak, mondta a díjátadón Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.
Amint azt Érsek M. Zoltán főszerkesztő elmondta, idén is 30 kategóriában adtak át elismeréseket.

A felvidéki gasztronómia és szállásadás is kapott elismerést

A díjazottak közt van a Komáromi járásban található szentpéteri St. Petrus Vini étterem, amely az év felvidéki magyar étterme lett, az év felvidéki magyar szálláshelye díjat pedig a helembai Kék Hal étterem és panzió kapta meg.

Kék Hal
A Kék Hal panzió és étterem Helembán az év felvidéki magyar szálláshelye lett
Fotó:  Facebook, Kék Hal

A Párkány közeli Helembán festői környezetben található a Kék Hal étterem és panzió, közvetlenül a Kovácspataki-hegyek természetvédelmi területen, gyönyörű kilátással a Dunára és a környékre.

A panzió főleg a túrakedvelők és a kerékpárosok körében nagyon népszerű, könnyen megközelíthető kerékpárral, autóval és autóbusszal is.

Kék Hal
A Kék Hal panzió teraszáról festői kilátás nyílik a Dunára
Fotó:  Facebook, Kék Hal

Az St. Petrus Vini étterem ételei minőségéről és változatosságáról vált ismertté a nagyközönség előtt.

Az ételek készítése során nagy figyelmet fordítanak az alapanyagok frissességére és minőségére, és lehetőség szerint a régióból származó termékeket használják fel az ételek elkészítése során, helyi beszállítóktól szerzik a kiváló minőségű sertés- és mangalicahús-alapanyagot. Az étterem gasztronómiája bátran ötvözi a hagyományos ízeket a modern gasztronómiai irányzatokkal.

Mivel a St. Petrus Vini borászattal is rendelkezik, az ételekhez kiváló minőségű saját borokat is kínál, amelyeket a vendégek az étterem impozáns építésű pincéjében kóstolgathatnak kedvükre.

Szabó Norbert a St. Petrus panzió előtt
Fotó:  Somogyi Szilárd

A St. Petrus Vini társtulajdonosát, Szabó Norbertet kérdeztük, milyen érzés, hogy az étterem és panzió tevékenységére felfigyelt az anyaország is, és díjjal jutalmazta azt.

Nagyon megörültünk, amikor megkaptunk az értesítést, hogy bennünket is díjaznak, azt meg különösen pozitívan értékelem, hogy az anyaország így odafigyel ránk, mert Szlovákiában nem nagyon foglalkoznak velünk”

– mondta portálunknak Szabó Norbert hozzáfűzve, ezekben a gazdaságilag nehéz időkben egy ilyen elismerés erőt ad ahhoz, hogy ne csüggedjenek és ösztönöz arra is, hogy folytassák a munkát.

„Az étterem és panzió ötlete 2008-ban született meg, azóta folyamatosan haladunk a fejlesztésekkel előre. Tulajdonképpen ez az elismerés a 14 év munkájának az egyik gyümölcse” – fűzte még hozzá Szabó Norbert.

St. Petrus Vini
Az St. Petrus Vini impozáns borospincéje
Fotó:  Facebook, St. Petrus Vini

A felvidékin kívül további anyaországon kívüli területek gasztronómiai tevékenységét is díjazta Az utazó magazin. A külhoni vendéglátó egységek közül az év erdélyi magyar szálláshelye a Gyimesi Skanzen Panzió lett. Az év erdélyi magyar étterme a Pethő Étterem, az év vajdasági magyar szálláshelye a Vila Elizabet, az év vajdasági magyar étterme a Hedera Étterem, az év muravidéki magyar szálláshelye a Panonska Vas, az év muravidéki magyar étterme a Pri Lujzi, az év horvátországi magyar szálláshelye a Piros-Étterem Piros Csizma, az év horvátországi magyar étterme pedig a Restoran Citadella. A kárpátaljai magyar intézmények, éttermek és szálláshelyek az ukrajnai háborús menekültek ellátásában való aktív részvételért és példás helytállásért kaptak elismerést.

A díjazottaknak gratulálunk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.