2023. január 18., 17:35

Davos: Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ

Az ENSZ-főtitkár szerint siralmas állapotban van a világ az egymással összekapcsolódó számtalan kihívás miatt, a klímaváltozástól kezdve az ukrajnai háborúig, amelyek úgy halmozódnak egymásra, mint az autók egy tömeges karambolban.

Davosi fórum
Fotó: TASR/AP

António Guterres a davosi Világgazdasági Fórum találkozójának második napján, szerdán szólalt fel a világ gazdasági és politikai vezetői előtt. Hangsúlyozta, hogy

a széles körű geopolitikai megosztottság és a bizalmatlanság aláássa a globális problémák megoldására tett erőfeszítéseket.

Egyre nagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, az infláció megélhetési nehézségeket idéz elő, energiaválság van, és a koronavírus-világjárvány hatásai máig érezhetők - sorolta a gondokat.
A kihívások közül a klímaválságról beszélt hosszabban: felidézte, hogy egy nemrég megjelent tanulmány szerint az Exxon Mobil olajvállalatnál dolgozó tudósok már az 1970-es években elég pontosan meg tudták jósolni, milyen hatással lesz a környezetre a fosszilis üzemanyagok használata.

Guterres megjegyezte, hogy már majdnem "hamvába holt" az a kötelezettségvállalás, amely azt célozta, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

A csatát éppen elveszítjük a globális felmelegedéssel szemben, minden héten újabb klímahorrorral szembesülünk

- fogalmazott.

A nap folyamán Davosban felszólal Olaf Scholz német kancellár, és videokapcsolaton keresztül beszédet mond Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.