2020. február 13., 16:44

Csehországban ismerni fogják a segítséget hívó helyzetét

A segélynyújtás idejének jelentős lerövidülését várják Csehországban annak a mobiltelefonos alkalmazásnak az országos bevezetésétől, amely a segélyszolgálati hívószámok feltárcsázásakor mostantól automatikusan meghatározza majd a telefonáló hollétét is.

mobil
Fotó: Pixabay.com

A prágai belügyminisztérium közleménye szerint a mentők (155), a tűzoltók (150) és a rendőrség (158), valamint az egyesített általános európai segélyhívószám (112) tárcsázásakor az Android operációs rendszerrel működő telefonokban Csehországban azonnal

automatikusan bekapcsolódik majd a helymeghatározás, és a segélyszolgálatok diszpécserei látni fogják a hívó személy hollétének GPS-adtait.

Az Advanced Mobile Location (AML) néven ismert alkalmazás jelenleg a világ 15 országában és további öt ország egy részén működik - mondta újságíróknak csütörtökön Jirí Grund, a mobilhálózatot működtető cégek szövetségének igazgatója. Leszögezte: a GPS-adatokat a telefonok automatikusan továbbítják majd, ehhez senkinek semmiféle alkalmazást nem kell letöltenie a telefonjára.

A minisztériumi közleményéből kitűnik, hogy

a rendszer jövé hét elejétől fog működni Prága egész területén, a többi cseh régióban pedig néhány héten belül fokozatosan vezetik be.

Az iOS operációs rendszerű készülékek fél éven belül lesznek bekapcsolva ebbe a tökéletesített segélyhívási rendszerbe.

Csehországban tavaly megközelítőleg 1,3 millió segélyhívást bonyolítottak, az esetek 86 százalékában az emberek az általános európai hívószámot, a 112-t hívták - tájékoztatott Drahoslav Ryba, a cseh tűzoltóság vezérigazgatója.

Megosztás
Címkék