2022. szeptember 12., 19:32

BMW iX5 Hydrogen: Négyperces tankolás, 600 km-es hatótávolság

A bajor márka alternatív meghajtású autói már most is tekintélyes flottát képviselnek. Többségük lágy hibrid technikával működik, de konnektoros hibridek és elektromobilok is szép számmal akadnak a kínálatban.

BMW
Fotó: BMW

Most viszont elkészült az iX5 Hydrogen prototípusa, amelynek erőforrása, mint a neve is mutatja, tüzelőanyagcellás, vagyis hidrogénnel működő motor.

BMW
Fotó:  BMW

Merész húzás volt az X5-ös családdal indítani ezt a trendet, főleg a legattraktívabb X5M dizájnelemekkel. Itt ugyanis jogos elvárás lenne a nyolchengeres, 4,4 literes motor 625 lóerős teljesítménye, míg a hidrogénhajtású verzióé mindössze 170 lóerő. Mármint alapon, mert maximális igénybevétellel 374 lóerő is kihozható belőle.

BMW
Fotó:  BMW

Az autó legnagyobb előnye az elektromobilokkal szemben, hogy a 6 kg hidrogén tankolása mindössze 4 percet vesz igénybe.

BMW
Fotó:  BMW

Nem is beszélve arról, hogy ez a mennyiség 600 kilométeres hatótávolságot garantál. Komoly hátrányt jelent viszont –mármint Szlovákiában – az infrastruktúra hiánya.

BMW
Fotó:  BMW

A legközelebbi hidrogén-töltőállomás ugyanis jelenleg Bécsben található, de már idehaza is dolgoznak a hálózat kiépítésén…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.