2022. július 24., 16:26

Balatoni pillanatkép

Benzinársapka-próba Veszprémnél. Kedves szavak, udvariaskodás, mindig itt iszom kávét, ha erre járok, nagyon finom, és a benzin is milyen jó, gyors tőle az autó, mondom. Szobon ez bejött, nem kérték el a forgalmit. Veszprémben már nem, magyarországi forgalmi hiányában csak piacáras benzint tankolhattunk, nem hatóságit.  

Balaton
Fotó: Unsplash

Nem jól kezdődik, gondoltam magamban, hiába mutatom a pultosnak a magyarországi személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ-kártyát, magyar kártyát, semmi se segített! Az üzemanyag-turizmusnak vége, a balatoni remélhetőleg folytatódik.  

De lássuk a Balatont, mivel lep meg minket az idén!

Az ellenzéki, baloldali politikusok minden évben szörnyülködnek a balatoni árak miatt, tavaly nyáron a választások előtti előkampányban még inkább azt tették, de ki hitt nekik. A túloldali balatoni villatulajdonosok voltak a leghangosabbak, pedig a rezsicsökkentés az ő klímájukat is kedvezően befolyásolja. Már évek óta nincsenek emiatt szörnyű energiaárak, csupán a baloldali politikusok ilyenek. 

Lángos, kisfröccs, palacsinta

Az ember azt hiszi el, amit a saját bőrén tapasztal: a balatoni árak még mindig tűrhetőek, de igaz, ami igaz, kicsit már azokat is megcsapta a háború szele! Viszont a baloldalon leginkább két dolognak szurkolnak Magyarországon: az égbeszökő, megfizethetetlen balatoni áraknak, (szerintük a tenger már egy olcsóbb „mulatság”), valamint a magyar foci, a labdarúgó-válogatott kudarcának. Ezekre érzékenyek az emberek, bekövetkezésük esetében lehet szidni ezerrel az Orbán-rendszert!

Eddig még egyik sem jött be, fociban elég jók lettünk, hála a csapat júniusi menetelésének a Nemzetek Ligájában, és egyelőre még a balatoni lángos is megfizethető. Érthetetlen, hogy miért nem hungaricum az Unicum mellett ez a népszerű magyar specialitás! 

Balatonalmádi mellett Káptalanfüreden egy szép, rendezett strandon a lángos 900 forintba kerül és nagyon finom! Német fiatalok a strandon megbocsáthatatlan módon a szemem láttára késsel, villával ették, nem fülig olajosan, elképesztő! Igyanak hozzá ketchupot is! Igaz, tavaly még 700 volt a sima fokhagymás, vélhetően a háború miatt idén már kétszázzal több, pedig hatósági olajárban sütik. Talán a fokhagyma lett ennyire drága? A tejfölös, sajtos és a húsos, baconos persze még drágább, de azt egye meg a fene, az igazi lángos a sós-fokhagymás, ami gyerekkoromban az átkosban forinthúszba került Siófokon. Ebből is látszik, mennyire elrohantak mellettem az évek. 

De a kisfröccs a strandon maradt a tavalyi áron, 200 forint, és ugyanolyan hideg.

A halászlé se lett sokkal drágább, de tettek bele egy csalafintaságot: van, amiben csak egy pontypatkó van, ami 1900 Ft, van belsőséggel patkó nélkül, ami még olcsóbb, 1800 Ft, de van együtt halszelettel és belsőséggel is, ami a legfinomabb, de a legdrágább is, az 2400 forintba kerül. Ezek persze nem fehér abroszos vendéglői árak, hanem fapados strandiak. Egy gombóc fagyi ugyanott 400 forint, egy akármilyen palacsinta fele annyi, de ezek nélkül már nagyon is megvan egy magamfajta vénember, ilyesmire nem kell pazarolni.

A bérlet jobban megéri

Viszont jóval drágább lett a nyugágy kölcsönzése ezen a Balaton-parti strandon! Ezt már csak az asszony kényelme engedheti meg magának, napi bérleti ára ugyanis 700 majd 1000 forintról idén 1500-ra szökött fel, nyugdíjas kedvezmény nincs! Borzasztó ez a háború, mi mindenre kihat!

Pedig ugyanolyan rozoga műanyag tákolmány, mint a tavalyelőtti vagy a tavalyi volt. Ha nem figyel az ember, vagy fészkelődik rajta, akkor összeroskad alatta, és könnyen a földre huppan. Nyugdíjasnak se nyugalma, se nyugágya!

Nekem maradt a fűre terített pléd, mint egykoron, fejalátétnek gumimatrac, arra teljesen ráfeküdni csak a vízben szabad, mert kilyukadhat, és akkor mivel tologatom a nejem a bólyák között, versenyre kelve a vízibiciklikkel? A bólyán túli élet már nem a régi, beúszni veszélyes, csak a bólyák mentén, figyelmeztetnek. De hála istennek, hínártalan a talaj, algátlan a víz és egyelőre nincs vízbelépő se.

Strandbelépő viszont van az északi oldalon, felnőttnek napi 1300 forint, a nyugdíjasjegy kedvezményesen csak 1000, az egyhetes nyugdíjas bérlet pedig 4500. Az utóbbi a legkifizetődőbb. Szomorú viszont, hogy idén először nem kérték a pénztárban, hogy igazoljam a korom...

Ránézésre elhitték... Bezzeg tavaly! Úgy tűnik, hogy a pandémia és a háború nem múlt el nyomtalanul! Pedig ez utóbbi még fél éve se tart. Volt már 30 és 100 éves háború is... ne adj, isten! Gyertek vissza, ukránok és oroszok, együtt, békében, megértésben, Hévíz és a Balaton vár rátok!


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.