2022. március 5., 19:18

Babakelengye házilag

A várandósság alatt a kismamák egyik legnagyszerűbb elfoglaltsága a babakelengye beszerzése. A pólya és a babafészek nélkülözhetetlen kellék az újszülött érkezésekor. Mindkettő körülöleli a kicsit, egyben az anyaméh biztonságára emlékezteti, ezért a legtöbb kisded nagyon szereti.

babakelengye
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Koós Dominika

A füleki Koós Dominika kislánya születése előtt készítette első babakelengyéjét. A varrás nem állt távol tőle, hiszen édesanyja varrónő, illetve a nagynénje is foglalkozik varrással, így Dominikára is „ráragadt” ennek az alkotómunkának a szeretete.

babakelengye
Fotó:  Koós Dominika

– Mikor megtudtam, hogy úton van a kislányom, mindent szerettem volna beszerezni neki. Viszont olyan horribilis árakkal szembesültem, hogy elhatároztam, magam készítem el azokat a darabokat, amelyekre nem jut. Természetesen először mindennel szaladtam anyucihoz. Segített szabásmintákat készíteni, aztán szépen lassan belejöttem – mesél a kezdetekről Dominika, akinek azóta a kisujjában van a varrás. Készített már horgolt takarókat, horgolt pólyát, ágyrácsvédőt, pólyát, takarót, párnát, ágyhuzatot, díszpárnát, különféle pelenkatartót és ugyanezek mini változatát kislányoknak, játszani. A „repertoárjába” tartoznak a babahordozók és a babafészkek is, utóbbit készíti a legszívesebben.

 

babakelengye
Fotó:  Koós Dominika

Dominika szerint a türelem, a kézügyesség, a kreativitás, a jó időbeosztás, a figyelem a legfontosabb, illetve az a képesség, hogy felismerje, mikor kell abbahagyni.

– Sokszor előfordul, hogy háromszor is szét kell szedni valamit, és akkor sem úgy sikerül. Na, akkor kell félretenni és másnap folytatni – mondja nevetve.

A varráshoz nem kell több, mint egy jó varrógép és az alapanyagok, a többi már a képzeletemen múlik.

Szívvel-lélekkel készítem, remélve, hogy örömöt szerzek vele a megrendelőnek és a babának.

Azt mondja, legtöbbször kislánya délutáni alvása alatt vagy este ül le a varrógéphez, igazából azonban akkor a legjobb varrni, amikor a párja vagy a nagyszülők besegítenek, mert olyankor tényleg csak a varrásra koncentrálhat.

babakelengye
Fotó:  Koós Dominika

– Legutóbb az egész család számára készítettem egy szettet, ami tartalmazza a születendő kisfiunk babakelengyéjét, vagyis babafészket, pólyát, ágyrácsvédőt, paplant, különböző párnákat, takarókat, fotó háttérnek alátétet, csörgő helyett kis rágcsálót, ún. nyunyókát, amivel aztán alhat. Nekünk, szülőknek kispárna huzatokat, a nagylánynak pedig paplan-párna szettet. Mindezeket ugyanabból a mintából.

Azóta pedig, húsvéthoz közeledve, egy nyuszinak is nekiláttam – mondja hozzátéve, kislánya Léna, nagyon szeret babázni, így többnyire az ő kis „Katikája, Zsuzsikája, Liácskája” babafészkével, pólyájával, hordozójával játszik a legtöbbet, amit szintén anya készített neki.

Mindannyian másban leljük örömünket, de abban biztos vagyok, hogy mindenkinek szüksége van valamilyen hobbira. A lényeg, hogy szeresse, amit csinál.

Engem a varrás kikapcsol, igazi feltöltődés számomra, ez az én ún. pszichohigiéném. Alig várom, hogy elkészüljek egy-egy darabbal, és aztán természetesen várom a megrendelő reakcióját – zárta Dominika.

Megjelent a MAGYAR7 kilencedik számában.

babakelengye
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.