2024. február 20., 17:05

Az oktatásról rendez nagyszabású nemzetközi konferenciát a Mathias Corvinus Collegium

A világ minden tájáról érkeznek előadók a Mathias Corvinus Collegium (MCC) két napos konferenciájára, amely az oktatás legégetőbb kérdéseit tematizálja, jövőjének várható jelenségeit, tendenciáit térképezi fel. A panelbeszélgetésben szó lesz a konzervatív oktatási módszerek visszatéréséről és a mesterséges intelligencia szerepéről egyaránt, ahogy az indoktrináció veszélyeiről, a tehetségfejlesztésről vagy az oktatás gyakorlatiasságának kérdéséről is. 

mcc
Fotó: MCC

Az oktatás célja, hogy az elmúlt nemzedékek során felhalmozott tudást átadja a következő generációknak. Ma azonban a nyugati országokat nézve egyértelműen látszik, hogy az az oktatási rendszer, amely a 19. század közepe óta előnyt biztosított más civilizációkkal szemben a nyugatnak, egyre kevésbé tölti be a feladatát, és a jövő generációi - évszázadok óta először - kevésbé lesznek képzettek, mint a korábbiak. Az MCC Budapest Summit on Education címet viselő többnapos nemzetközi konferencia ennek a hanyatlásnak az okára, valamint az oktatás legégetőbb kérdéseire keresi a választ. 

A kétnapos rendezvény előestjén, február 26-án 17 órától egy Budapest Lectures előadás keretében a magyar közönség számára is bemutatkozik a konferencián részt vevő történész, író Nicholas Tate Konzervatív Iskola című könyve. A nagy népszerűségnek örvendő kiadvány többek között kitér a kreativitás fogalmára, a kulturális műveltségre, a tudatos jelenlétre, valamint a vallás iskolában betöltött helyének témájára is.

A konferenciát február 27-én Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója nyitja meg. A panelek előadói között van Barry Strauss, a Cornell Egyetem professzora, aki filozófia helyét vizsgálja az oktatásban, Sefika Sule, az ankarai Hacettepe Egyetem tanszékvezetője, aki arról beszél majd, hogy miként is lehet mérni a diákok sikerességét az oktatásban. A család oktatásban betöltött szerepét Angela Gandra, a brazil Család és Emberi Jogok Minisztériumának korábbi családügyi államtitkára ismerteti.

A konferencián részt vesz Fernando Griffith, volt paraguayi kulturális miniszter is, aki az oktatást egyre inkább fenyegető politikai aktivizmus témakörét járja körül. A konferencia érinti a test és lélek, a mesterséges intelligencia oktatásra gyakorolt hatását, a nyomtatott könyvek fontosságának témakörét is. A kétnapos rendezvényt követően a panelbeszélgetéseken résztvevő szakemberek a Mathias Corvinus Collegium több, mint 10 vidéki helyszínén is tartanak előadást, ezzel biztosítva, hogy a vidéki központok is bekapcsolódhassanak a világ tudományos vérkeringésébe.

A konferencián a többi között részt vesz:

Helyszín:
MCC(1113. Budapest, Tas vezér út 3-7)

Időpont:
2024. február 27. (kedd) 9:30-15:30
2024. február 28. (szerda) 9:30-15:45 Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges:
https://budapestsummit.mcc.hu/press-registration

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.