2021. július 16., 18:39

A tehetséggondozásról Gombaszögön: bemutatkozott a Mathias Corvinus Collegium

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány működését mutatta be pénteken délután a Gombaszögi Nyári Táborban Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese.

Mathias Corvinus Collegium, Pomichal Krisztián, Lánczi Péter, előadás Gombaszög
Fotó: Virsinszky Tamás

A ma7 médiacsalád szervezésében, a Tóth Károly sátorban megvalósuló beszélgetést kollégánk, Pomichal Krisztián vezette. Az eszmecsere központjában a Kárpát-medencei tehetséggondozás lehetőségei, illetve az MCC jelenlegi programjai és jövőbeli tervei álltak.

A Mathias Corvinus Collegium a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye, amely 1996 óta végzi tevékenységét, és az általános iskola felső tagozatától a felnőtt korig működtet közcélú, ingyenes tehetséggondozási programokat.

Egyedülálló tehetséggondozási programjának lényege, hogy a hagyományos közoktatást, egyetemi oktatást kiegészítő, magas szintű képzést nyújt nem csupán egy területet érintően, hanem interdiszciplináris jelleggel. 

Lánczi Péter szerint tévhit, hogy a tehetség egy biológiai adottság, ez attól több mindenből tevődik össze, de nyilvánvalóan van genetikai eredete. Az igazán izgalmas kérdés azonban az, hogy az adatott képességet hogyan képes valaki felhasználni. Megjegyezte: fontos a lexikális tudás és a tanulás, de ezt még ki kell egészíteni más dolgokkal. 

A kollégiumba olyan embereket keresünk, akik szeretnének valamiben többek, jobbak lenni, és szeretnének visszaadni valamit a társadalomnak, az országnak, egy közösségnek

 – hangsúlyozta Lánczi Péter.

Az intézménynek különböző kurzusai vannak, gyakorlatorientált képzésekkel. Fő programjai közé a Fiatal Tehetség Program, a Középiskolás Program, az Egyetemi Program, illetve a Posztdoktori és Posztgraduális Programok tartoznak. 

Mathias Corvinus Collegium, Lánczi Péter, előadás Gombaszög

A Mathias Corvinus Collegium tudásközpontként is működik: képzései mellett mobilitási programokat működtet, széleskörű ösztöndíjprogramokat biztosít a fiataloknak, könyveket ad ki, tudományos írásokat jelentet meg, nemzetközi és hazai konferenciákat, vitafórumokat szervez. 

Az MCC a vidéki központjai létrehozásával az épített örökség megóvására is törekszik. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket.

Lánczi szerint a hálózat bővülését jól illusztrálja, hogy míg tavaly ilyenkor 11 helyszínen voltak jelen – városonként egy-két képzési központtal – addig idén októberre már 23 helyszínen lesz jelen az MCC, ami kétszeres növekedést jelent alig több mint egy év alatt.

Mathias Corvinus Collegium, Lánczi Péter, előadás, Gombaszög
Fotó:  Virsinszky Tamás
Magyarországon 13 helyszínen van általános iskolás vagy középiskolás képzésprogram, és ehhez van 6 egyetemi programunk. Van egy beregszászi általános iskolás programunk, illetve Erdélyben épül fel egy hálózat, amelynek Kolozsváron van a központja”

– részletezte Lánczi Péter. 

Elmondta, tervben van, hogy az intézmény a Felvidékre is kiterjessze tevékenységét, erről azonban konkrétumokat még nem árult el.

Mint fogalmazott, akár egy klasszikus (általános iskolástól az egyetemig terjedő) MCC-képzés is létrejöhet Felvidéken, de először fel kell mérni, hogy mire van igény itt helyben. A középiskolás képzési programokon már eddig is sok felvidéki diák vett részt, s továbbra is az a cél, hogy a magyarországi és határon túli fiatalokat is megszólítsák a képzésekkel. 

Az előadás végén elhangzott, hogy augusztus 5-7 között „Hangot adunk a tehetségnek” címmel egy háromnapos rendezvényen mutatja be tehetséggondozó programjait és közösségi életét, valamint rendez izgalmas közéleti beszélgetéseket és színes könnyűzenei koncerteket Esztergomban a Mathias Corvinus Collegium. Erről több információt az intézet honlapján, valamint itt találnak. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.