2021. március 10., 14:15

Az év eleje óta több mint harmincezer szlovák állampolgár volt "nyaralni" külföldön

Miközben Marek Krajčí egészségügyi miniszter arról beszél, "józanul gondolkodó ember" nem megy nyaralni a közeljövőben, a statisztikák szerint január elseje óta több mint harmincezer szlovák állampolgár vett részt valamilyen, általában trópusi nyaraláson. 

Fotó: pixabay.com
Fehér homokos tengerpart a Maldív-szigeteken.

A DenníkE által megkérdezett iparági szakember, Roman Berkes, az utazási irodákat tömörítő szlovák érdekvédelmi szervezet elnöke azt mondja, különösen az Egyesült Arab Emirátusok, a Maldív-szigetek, Zanzibár, Egyiptom és a Dominikai köztársaságba vonzotta a járvány alatt a szlovákiai turistákat. 

Berkes szerint jelenleg az utazási irodákon keresztül szervezett utazás a legbiztonságosabb módja a nyaralásoknak, hiszen az irodák igyekeznek a legszigorúbb járványügyi előírásokat is betartani.

Ez annak fényében persze érthető, hogy az utazásszervezők is küszködnek a járvány jelentette gazdasági kihívásokkal. Ha dolgozni akarnak, kénytelen saját jól felfogott érdekük és az utasok biztonsága miatt is minden előírást betartani, azt ugyanakkor érdemes leszögezni a DenníkE-n megjelent cikk erősen PR-szagú. 

Berkes például azt hangsúlyozza, a mintegy 30 ezer utasból mindössze 35 ember tért haza fertőzötten a nyaralásból, ezek egy része ráadásul nem is a népszerű üdülőhelyek valamelyikén szedte össze a vírust. 

A portálunk által megkérdezett kirándulók mind azt mondták, tényleg szigorú előírásoknak kellett megfelelnie annak, aki fel akart szállni az utazási irodák charter-járataira. A 72 vagy akár 48 óránál nem régebbi PCR-teszt például mindenhol alapvető elvárás volt, sőt volt olyan olvasónk is, aki elmesélte, a nyaralás alatt az utazási iroda jelenlévő alkalmazottja arra is figyelt, hogy a vendégek szem előtt tartsák a szükséges járványvédelmi előírásokat. "Kicsit furcsa is volt, hogy a pálmafák alatt is állandóan a maszkviseléssel nyaggattak minket." - nyilatkozta egyikük. 

Az utazási irodák azzal is igyekeznek megkönnyíteni a nyaralók életét, hogy a hazaindulás előtti napon PCR-teszttel vizsgálják meg őket. Hogy mi történik azzal, aki pozitív tesztet produkál, sajnos nem tudjuk, egyik általunk megkérdezett nyaraló sem tudott beszámolni ilyen esetről. Arra különösen figyeltek az irodák, hogy utasaikkal kitöltessék a közlekedési minisztérium honlapján található regisztrációs ívet, illetve a korona.gov.sk oldalon az "ehranica" nevű formulát. 

Jól mutatja, az irodáknak mekkora szüksége van az utasokra, hogy a hazatérés után a nyolcadik napra előírt kötelező PCR-tesztek árát is téríti a legtöbb vállalat.

Egy korábbi interjújában Berkes arról beszélt, 2020-ban a szokásos bevételeik nagyjából 5-10 százalékával számolhattak a cégek, s ha 2021 jól is alakul, akkor is csak a 2019-es év profitjának legfeljebb hatvan százalékára számíthatnak. Ez a legmegengedőbb becslés, ha a járvány nem csillapul, nagyjából 20%-kal lesznek kénytelenek beérni. A szakági elemzők szerint a hosszú hiátus után fokozódik majd az utazás vágya az emberekben, 

arra azonban Berkes elemzése már nem tér ki, vajon mennyire mernek és tudnak majd nyaralásra költeni azok, akik esetleg elvesztették munkájukat a járvány során.

Az egyik legismertebb repülőjegy- és utazásfoglalaló online szolgáltatást, a pelikan.sk-t üzemeltető vállalat elemzője, Patrik Vas azt mondja, januárban a forgalom a szokásos nagyjából negyedére esett vissza. Feltűnő az is, mennyire óvatosak az emberek a foglalásokkal. Míg korábban 9 vagy akár 12 hónappal előre is lefoglalták aktuális utazásukat, manapság alig néhány héttel az indulás előtt futnak be az első foglalások. Ez a nyilvánvaló szervezési problémák mellett azzal a veszéllyel is jár, hogy a lemondások és a foglalás elmaradása miatt akár kötbért is kell fizetnie az utazási irodáknak. 

Vas szerint tévúton jár, aki azzal kalkulál, a kereslet elmaradása miatt csökkennek majd az árak. Jelenleg éppen ennek ellenkezője figyelhető meg. Mivel jónéhány hotel kiesett, így a kínálat olyannyira lecsökkent, hogy azt a visszaeső kereslet sem tudja már kompenzálni. A kevés tényleg biztonságos szállásra, mondja Vas, gyakran túljelentkezés van.

Ez még inkább felveri az árakat. Egyesek szerint nem csak az exotikus nyaralások, de a korábban "filléresnek" mondható európai városnéző utak ára is emelkedhet, amennyiben nyáron jön az enyhülés. 

Ha valaki a napokban megnézi például a pelikan.sk weboldalát, meglepődve tapasztalhatja, hogy az egyébként viszonylag olcsó, európai utazásokat kínáló csomagok eltűntek a kínálatból. Legfeljebb néhány európai szigetre, Máltára, Szardíniára vagy Madeirára szerveznek utakat. Ehelyett főleg tengerentúli úti célokat találunk, pontosan azokat, amelyeket Berkes kiemelt.

Arról, hogy a koronavírus-válság miként érintette a légiipart, itt írtunk bővebben:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.