2020. április 13., 13:52

Az alkohol növeli a rák esélyét

Aki gyakran néz a pohár fenekére, az jobban ki van téve a daganatos megbetegedések kockázatának. Sok függ persze attól is, hogy az illető milyen sűrűn és mennyi alkoholt fogyaszt. Erről beszélt a szlovák hírügynökségnek Peter Minárik gasztroenterológus.

Fotó: pixabay.com

Elmondta, meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az alkohol növeli a szájüregi rák, a nyelőcső- és gégerák, a hasnyálmirigyrák, a vastagbélrák kockázatát.

A gyakran italozó férfiakat jobban veszélyezteti a végbélrák, míg a nők inkább a mellrákra fogékonyabbak, mégpedig változókor előtt és után is. A nők esetében az alkohol növeli a májrák és vastagbélrák, valamint a végbélrák kockázatát is.

A veserák kialakulására azonban valószínűleg az italnak nincs hatása.

A tüdőrák elsősorban a dohányosokat veszélyezteti. De Minárik doktor hivatkozott egy szakértői véleményre, miszerint ez a kockázat drámaian megnő, ha az érintettek a cigaretta mellett az alkoholnak is hódolnak.

Az alkoholfogyasztás okozta daganatos megbetegedések kockázata és a halálozási arány nagyban csökken, vagy pedig teljesen jelentéktelen, azok esetében, akik rendszeresen sportolnak, aktív életet élnek.

Akik viszont sokat isznak, azokat még akkor is előbb utolérheti a végzetes kimenetelű rákbetegség, ha eleget mozognak.

Rámutatott, hogy a napi 30 perc aktív mozgás a minimum, amit minden ember megengedhet magának azért, hogy egészséges maradjon.

A legjobb persze az lenne, hogy aki eddig nem ivott, az ne is kezdje el, még akkor sem, ha egész nap elegendő fizikai aktivitást végez.

A legfontosabb az alkoholfogyasztásban is megtalálni a megfelelő mértéket. Hogy az mennyi? Férfiak esetében napi maximum 2 alkoholos ital, nőknél pedig napi 1.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.