2024. január 14., 10:03

Álmaink otthona 2024-ben

A lakberendezési trendek jönnek-mennek, egyesek sokáig, mások rövid ideig tartanak. Bár nem jellemző, hogy otthonunkat a legújabb trendek szerint rendezzük be, jó látni és inspirálódni a dizájn újdonságaiból.

Álmaink otthona 2024-ben
Biofil tervezés

A tervezők a kiállítási tapasztalataikból, az ügyfelek kéréseiből és természetesen a szárnyaló fantáziájukból kiindulva ilyenkor, az óév végén, az új év elején mutatják be a következő időszak legfontosabb trendjeit. 

Íme néhány közülük, amelyek nem teljesen újak, de úgy néz ki, hosszabb távon meghatározóak maradnak.

Természet

Az elmúlt néhány évben egyre erőteljesebb a természet iránti vonzalom. Ezt láttuk a korábbi színtrendekben, amelyek a zöld és a kék tónusokra épültek. Ezenkívül a lakberendezésben növényeket és természetes anyagokat használunk.

A biofil tervezés fő célja a természetes elemekkel való kapcsolat erősítése. Célja a természetesség érzetének megteremtése az otthonokban.

Ez lesz a 2024-es év egyik vezető trendje a lakberendezésben.

Ívelt alakzatok

Nincsenek egyenes vonalak és kemény élek, mivel kényelmes otthonra vágyunk.

Hódítanak a lekerekített formák, a lágyabb görbék a belső terekben. Az egyenes vonalak nem igazán eredendően organikusak, míg az ívelt vonal inkább az, amit a természetben is látunk.

Egy lekerekített élű kanapé vagy bárszék lágy, finom megjelenése arra hív, hogy „üljön le és maradjon egy ideig”.

Fenntarthatóság

A dizájn világában egyre inkább hangsúlyozzák a fenntarthatóságot, és egyre gyakrabban látjuk a visszanyert anyagokból készült termékeket.

Példa erre, hogy 2023-ban az IKEA elindította a Mävinn-kollekciót; használt farmerből párnák és egyéb tárgyak készültek, és ez a tendencia az új évben is folytatódik.

Álmaink otthona 2024-ben
Ikea – Mävinn-kollekció
Csendes luxus

Időtlen, harmonikus és finoman fényűző. Az anyagválasztás kiváló minőségű, a kivitelezés, az eredet és a személyesség fontosabb, mint a címkék. Az egyszerűséget és a kifinomultságot helyezi előtérbe derűs, megnyugtató tereket hozva létre. Valójában ez egy újfajta minimalizmus.

Álmaink otthona 2024-ben
Csendes luxus

Most jobban, mint valaha, a kényelmet és a luxust keressük az otthonunkban; melegséget, eleganciát és nyugalmat árasztó tereket, kiváló minőségű anyagokból készült bútordarabokat. 

Japandi 

A japandi stílusban az észak hűvössége és minimalizmusa találkozik a Távol-Kelet stílusvilágával, egyesíti a skandináv és a japán stílus letisztult és redukált vonalait. A dizájn visszafogott, de ugyanakkor megnyugtató és természetes melegséget sugároz.

Közös vonásuk, hogy mindkét kultúra előtérbe helyezi a természetes alapanyagok használatát és fontosnak tartja a természetközeliséget, így a japandi otthonosságot és melegséget sugároz.

Álmaink otthona 2024-ben
Japandi stílus

Sok szakértő egyfajta életfilozófiának tartja a japandit, amelyben az egyszerűbb és tudatosabb életre való törekvés kerül előtérbe. A japán belsőépítészet esztétikája, minimalizmusa és eleganciája ötvöződik a skandináv megjelenés otthonosságával, funkcionalitásával és modernitásával. Az eredmény egy olyan egyedi stílus, amely a lényegre való koncentrálásával inspirál bennünket. 

A japandi a „Wabi Sabi” eszméjén alapul, amely a tisztaságot, esztétikát és tökéletlenséget jelenti, és az egyszerű és tökéletlen dolgok természetes szépségére összpontosít.

Színtrendek 2024-ben

A világ vezető festékmárkáinak gyártói meleg és megnyugtató színeket ajánlanak jövőre. Pasztell rózsaszín, hangulatos zöld, világoskék és lágy sárga; csak néhány szín, amelyet a 2024-es év színének választottak. Ezek az árnyalatok megnyugtató légkört teremtenek a szobában. 

A hűvösebb tónusok évei után most melegebb színekhez vonzódunk, hogy otthonunkat díszítsük. Ez elmozdulást jelent az éles fehérektől és a hideg szürkéktől a bézs, a gazdag barnák, a krémes törtfehérek és más melegebb semleges árnyalatok felé.

A semleges, földes tónusok népszerűsége csökken, az új évben földes barnák, gazdag terrakották és mély narancsok kerülnek a középpontba. Ezek az árnyalatok kényelmet és otthonosságot hoznak a terekbe, barátságos légkört teremtve.

2024-ben ezek a trendek inspirálhatnak álmaink otthonának megteremtésében.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/1. számában.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.