2022. január 2., 15:58

A WHO optimista, idén véget érhet a járvány

2022-re sikerül teljesen megfékezni a koronavírus-járványt – ezt az optimista kijelentést a WHO vezetője tette újévi nyilatkozatában.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz
Fotó: TASR/AP

Bár globálisan a Covid-fertőzöttek száma jelenleg 287 millió, miközben közel 5,5 millió ember halt már meg, 

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pozitívan látja a helyzetet, mivel napjainkban több eszköz rendelkezésre áll a vírus megfékezéséhez és a halálesetek visszaszorításához.

Arra azonban figyelmeztetett, hogy az oltóanyag-elosztásban tapasztalható egyenlőtlenség és az oltóanyagok felhalmozása is komoly kockázatokat rejt magában. Ha ennek véget vetünk, és csökkentjük ezt az egyenlőtlenséget, a WHO főigazgatója szerint az a járvány végét jelentheti - írja az Index a BBC-re hivatkozva.

A szakember felhívta a figyelmet az egyes országokban tapasztalható alacsony átoltottságra is, mint mondta, Európában és Amerikában a lakosság többsége már kapott legalább egy adag vakcinát, de a WHO kiemelt célkitűzésének megvalósítása, hogy 2021 végére minden országban a teljes lakosság 40 százalékát beoltsák, Afrikában teljes kudarcot vallott.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.