2022. április 14., 10:04

A WHO főigazgatója is felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnán kívül is sokan szenvednek

A világ nem egyenlően figyel a feketék és a fehérek szenvedéseire - jelentette ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, összehasonítva az ukrajnai és a más országokban dúló háborúkat.

WHO-székház
A WHO központja
Fotó: Getty Images

"Természetesen nagyon fontos az Ukrajnának szentelt figyelem, mert ez (a háború) hatással van az egész világra, de ennek a figyelemnek még töredékét sem kapja meg Tigré (a súlyos blokád alá vont etióp tartomány, ahonnan a főigazgató származik), Jemen, Afganisztán, Szíria és a többiek" - mondta sajtótájékoztatóján Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató.

Kertelés nélkül, becsületesen ki kell mondanom, hogy a világ nem kezeli egyformán az embereket. Egyesek egyenlőbbek, mint a többiek"

- mondta Tedrosz, utalva George Orwell író híres mondatára.

Hosszasan elemezve a tigréi helyzetet, ahol a helyi hatóságok konfliktusban állnak a kormányerőkkel, a főigazgató elmondta: attól tart, hogy az addisz-abebai kormány által március 24-én meghirdetett humanitárius fegyverszünet csak diplomáciai manőver volt.
Mint mondta, a térségbe 2000 teherautónyi segélyszállítmánynak kellett volna megérkeznie, de mindössze húsz érkezett, ami a szükségletek egy százaléka.

A 2020 novemberében elkezdődött és Tigré tartományon is túlnyúló konfliktus már több ezer emberéletet követelt, milliókat sújt az éhínség, és a két tábor egymást vádolja atrocitások elkövetésével.

"Ami Etiópiában történik tragikus, embereket égetnek el elevenen pusztán etnikai hovatartozásuk miatt, és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ezt a média komolyan veszi" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. Hozzátette: "egyensúlyt kell teremtenünk. Minden életet komolyan kell vennünk, mert minden élet értékes".

Az etióp kormány vádja szerint a főigazgató arra használja fel a hivatalát, hogy a politikai nézeteit népszerűsítse Addisz-Abeba kárára, és továbbra is aktív tagja a Tigréi Népi Felszabadási Front (TPLF) nevű  lázadószervezetnek. WHO-főigazgatói kinevezése előtt Tedrosz Etiópia külügyminisztere és egészségügyi minisztere volt, akkoriban a TPLF még az  országot kormányzó koalíció vezető ereje volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.