A világ legdrágább rendszámát árulják Nagy-Britanniában

ma7 | MTI 2018. április 18., 17:49

A világ legdrágább rendszámát dobták piacra Nagy-Britanniában: 12,5 millió fontért árulják az F1 rendszámot, amely eddig Afzal Khan brit autódizájner Bugatti Veyron típusú gépkocsiján volt.

Illusztráció Fotó: pixabay.com

A Daily Express brit napilap szerdai száma szerint Khan 2008-ban vásárolta meg a minden gyűjtő álmának tartott rendszámot 440 ezer fontért, ami akkor brit eladási csúcsnak számított.

Azóta a ritka rendszámok ára jelentősen nőtt az egyre növekvő kereslet miatt. 2017-ben az Egyesült Királyságban mintegy 375 ezer ritka rendszámot regisztráltak, amelyek értéke az előző évhez képest 12 százalékkal nőtt.

Afzal Khan F1-rendszáma megvásárlójának ráadásul 2,5 millió font adót is kell majd fizetnie, így majdnem 15 millió font lesz a rendszám értéke.

Az elmúlt néhány évtizedben tízszeresére nőtt a kereslet a ritka rendszámok iránt a szigetországban. A ritka rendszámokkal kereskedők egyesületének adatai szerint a Nagy-Britanniában forgalomban lévő gépkocsik 10-20 százalékának van egyéni rendszáma.

A gépkocsivezetői és forgalmi engedélyeket kiadó DVLA adatai szerint 1990 óta a ritka rendszámok rendszeresen megrendezett aukciója mintegy 2,3 milliárd font hasznot hozott a brit költségvetésnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS