2021. június 27., 08:43

A sárgadinnye nemcsak hűsít, de a szívét is védi

Védi a szívünket, egészségesen tartja a vérereket, és még a krónikus betegségek is nagyobb eséllyel kerülnek el, ha rendszeresen eszünk sárgadinnyét.

sárgadinnye
Fotó: Archívum

Ha a legegészségesebb gyümölcsökről beszélünk, a sárgadinnye ritkán jut eszünkbe, pedig ez a rendkívül ízletes, édes, frissítő finomság vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag. Rendszeres fogyasztása jótékonyan hat az egészségünkre.

Antioxidánsban gazdag szívvédő
A- és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi a szervezetünket a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól. Kutatások szerint az úgynevezett karotinoidok - melyeknek a sárgadinnye jellegzetes, narancsos árnyalatát köszönheti - nagy szerepet játszanak abban, hogy a súlyos, krónikus betegségeket könnyebben elkerülhessük.

Az antioxidánsok a szervezetünkben kialakuló mikroszkopikus gyulladások rizikóját is csökkentik, ezzel képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a szívünk, a vérereink hosszú ideig egészségesek maradjanak. Vizsgálatokból kiderült, hogy azoknak a vérében, akik rendszeresen sok gyümölcsöt, többek között sárgadinnyét fogyasztottak, jóval alacsonyabb volt a C-reaktív protein (CRP) szintje: a CRP jelzi a szervezetünkben lévő gyulladásos folyamatokat.

Szemvédő és bőrszépítő

A sárgadinnyében alfa-karotin és béta-karotin egyaránt megtalálható, és olyan vegyületekben is gazdag, mint a lutein és a zeaxanthin. Ezek mindegyike a szem egészségének őrzője.

Minél több ilyen tápanyagban gazdag ételt fogyaszt valaki, annál kisebb az esélye például az időskori makula degenerációra vagy a hályog kialakulására. A vitaminok és karotinoidok az immunrendszerünkre is jó hatással vannak, ha rendszeresen kerül sárgadinnye az asztalunkra, nemcsak ritkábban betegszünk meg, de könnyebben meg is küzdhetünk az esetleges fertőzésekkel.

Kutatások szerint a sárgadinnye antioxidáns és fitonutriens tartalma bizonyos daganatos betegségek rizikóját is képes csökkenteni,

emellett az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált is beindíthatja a tumorsejteknél. A narancsszínű ételek - amelyekben magas a karotinoid - a bőrünkre is jó hatással vannak, és csökkentik a bőrrák rizikóját. Ha valaki szép és egészséges bőrt szeretne, érdemes rendszeresen ennie sárgadinnyét, sárgarépát, édesburgonyát vagy sütőtököt.

Megosztás
Címkék