2023. december 21., 16:25
Frissítve: 2023. dec. 22. 17:13

Gyászolja a prágai vérengzés áldozatait Csehország - korábban egy férfit és kisgyermeket is megölhetett a lövöldöző - VIDEÓKKAL

Az elkövetővel együtt tizennégy halottja és huszonöt sebesültje van a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán csütörtökön történt vérengzésnek - véglegesítette a vérengzés áldozatainak számát a cseh rendőrség. Vít Rakusan, cseh belügyminiszter pénteken bejelentette: az áldozatok között 3 külföldi is van. Később a tárcavezető cáfolta ezen saját kijelentését. A tragédia helyszínén fegyverarzenált találtak a hatóságok. Szombaton a tragédia áldozatainak emlékére állami gyásznapot hirdettek Csehországban.

lövöldözés - Prága - 2023
Gyertyákat gyújtva emlékeznek Prágában a csütörtöki vérengzés áldozataira.
Fotó: TASR
  • A cseh országos rendőrfőkapitány csütörtökön este közölte: a tragédia helyszínén az egyetem épületében egy egész fegyverarzenált találtak, s így feltételezhető, hogy a lövöldözésnek a rendőrség gyors közbeavatkozása nélkül még több áldozata lett volna. A fegyverek eredetéről a rendőrség nem közölt információt.
  • Vít Rakusan, cseh belügyminiszter pénteki közlése szerint a lövöldöző áldozatai között három külföldi állampolgár, két arab emírségekbéli és egy holland állampolgár is van. Néhány órával később a cseh belügyminiszter cáfolta korábbi bejelentését és azt mondta: minden áldozatot azonosítottak és még sincs köztük külföldi. Elmondta azt is, hogy "maximálisan valószínűnek tűnik" hogy a lövöldöző lehetett az elkövetője egy néhány nappal ezelőtt - a klánovicei erdőben - elkövetett másik kettős gyilkosságnak is, amelynek egy apa és kisgyermeke esett áldozatul. A cseh rendőrség később megerősítette, hogy a lövöldöző férfi házában talált egy fegyver azonos azzal, amellyel korábban a 32 éves apát és 2 hónapos kisgyermekét megölték.
  • A tragédiára reagálva Európa és a világ számos vezetője is részvétét fejezte ki Csehország vezetőinek.
  • Este kilenc óra előtt pontosították a cseh hatóságok a prágai vérengzés áldozatainak számát. A lövöldöző 14 embert megölt, 25-öt pedig megsebesített a Károly Egyetem Bölcsészkarának Ján Palach téri épületében. A sebesültek közül 10-en vannak súlyos állapotban.  A Lidové noviny azt írja, többen azért haltak meg, mert leestek az épületről.
  • novinky.cz információi szerint a vérengzést a bölcsészkar 24 éves hallgatója, David Kozák követte el. A lapértesülést, a rendőrség nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
  • A tragédia okai egyelőre ismeretlenek. Több médium azt jelentette, hogy a fiatalember korábban agyonlőtte az apját, és a rendőrség csütörtökön délben körözést adott ki ellene. Ezt követően történt a súlyos incidens. A Kladno melletti Hostoun településen, a feltételezett elkövető lakásán egy rendőrkommandó és a mentők délután egy holttestet találtak, amelynek azonosítása folyamatban van. 
  • Sajtóhírek szerint a rendőrség előre kiüríttetett egy egyetemi épületet, de az elkövető máshol kezdett el lövöldözni
  • A Károly Egyetemtől kapott első tájékoztatás szerint nincs külföldi áldozata a lövöldözésnek - írta Facebook-oldalán Menczer Tamás, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.
  • A szlovák diplomáciának nincs tudomása arról, hogy szlovákiai áldozatai vagy sérültjei lennének a vérengzésnek - jelentette este hét óra után a Markíza televízió.
  • Egyelőre úgy tűnik, hogy magányos fegyveres tette volt a lőfegyveres ámokfutás, nem pedig a nemzetközi terrorizmus vagy valamilyen szervezett csoport műve - jelentette ki Petr Fiala cseh kormányfő csütörtök esti sajtóértekezletén.
Korábban írtuk:

Az egyik cseh kereskedelmi televíziónak nyilatkozó hallgató szerint a lövöldözést a harmadik emeletről hallották. A hallgatók az osztálytermekben elbarikádozták magukat. A TV Nova arról tájékoztatott, robbanást is hallani lehetett.

A helyszínt és a hatóságok környékét lezárták. A lövöldözésben többen megsérültek, halálos áldozatok is vannak – írja a cseh rendőrségre hivatkozva az Aktuality.

A Károly Egyetem filozófia karának munkatársainak küldött e-mailben a lövöldözésre figyelmeztették a dolgozókat. Ebben ez állt:

Maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt.

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly-hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik.

A cseh rendőrség osztotta meg az alábbi felvételt.

A cseh főváros polgármestere arról tájékoztatott, a támadó leesett az épület tetejéről. Cseh sajtóforrások szerint szerint lelőtte magát. Vít Rakúšan belügyminiszter nyugalomra intette a lakosságot, elmondása szerint magányos elkövetőról van szó. 

Az alábbi videón hallhatóak a lövések.

Egy az egyetemen tanuló újságíró kiposztolta, hogyan barikádozta el magát, miután a támadó megpróbált benyitni hozzá:

„A Cseh Köztársaság hasonló tettet még nem élt meg. A tragédia mély és sok további következménye lesz” - hangsúlyozta Vít Rakušan belügyminiszter. Hozzátette azt is, a rendőrség még órákig a helyszínen lesz, és egyelőre semmilyen jel sem utal arra, hogy az eset összefüggésben állna a nemzetközi terrorizmussal.

A Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán elkövetett lövöldözés a legtragikusabb Csehország történetében. Uherský Brodban (Magyarbród) 2015-ben nyolc ember halt meg, az ostravai kórházi lövöldözésben pedig 2019-ben hatan vesztették életüket, közölte a seznamzpravy.cz

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.