lapajánló
Patrióták, fizetett felforgatók és a szuverenista baloldali
Magyar7 - 28. száma
2020. május 24., 17:42

A rendetlenség mint motiváló tényező

A Dunaszerdahelyen élő Hodossy Katalin Vásárúton működteti a főzőtanfolyamát. A vírushelyzet miatt azonban ő is kénytelen volt átköltözni az online térbe. Azóta élő videók segítségével osztja meg a nézőkkel a tapasztalatait.

Ön raw-séfnek nevezi magát. Mit takar az elnevezés?

A raw tulajdonképpen nyers, növényi alapú (azaz raw) táplálkozást jelent. Ez a foglalkozás az új szakmám, amivel négy éve foglalkozom. Korábban, jogi végzettségem révén tíz éven keresztül jogászként dolgoztam, ügyvédi irodában, a központi államigazgatásban, a civil szférában. A táplálkozással hivatásszerűen négy éve foglalkozom, de azóta is folyamatosan képezem magam, mind gyakorlati, mind elméleti szinten. Vissza a kérdéshez: az ételek készítéséhez kizárólag növényi eredetű tápanyagokat használok, vagyis kizárom az állati eredetű termékeket. Nemcsak a húst, hanem a tejtermékeket és a tojást is. A hivatásszerű jelző pedig annyit jelent, hogy elsajátítottam az ételek készítésének a technikáját, másrészt tudom, milyen alapanyagokat kell egymással kombinálni, hogy mindennap tápláló ételt juttassak a szervezetbe, és semmilyen tápanyag ne hiányozzon az étrendből.

Hogyan befolyásolta ez az életstílus? Mi volt az, ami erre az útra terelte?

Az éles váltást egy családi történet hozta elő, úgy, hogy a saját bőrömön tapasztaltam meg, mennyire fontos tudatosítanunk, milyen viszonyban kell lennünk azzal, amit megeszünk, s eközben fittek és egészségesek legyünk. Először saját magamban teremtettem rendet, s amit tanultam, elkezdtem kamatoztatni, és fokozatosan átadni másoknak is. A családom nagyban támogat ebben.

Mi motiválja a munkásságában?

Mindig is fontosnak tartottam azt, hogy amit csinálok, annak értelme legyen. Értelmetlen munkára nem lehet rávenni, hiába hoznák le ehhez a csillagot az égről. Fontos, hogy amit csinálok, abba bele tudjam rakni a szívemet-lelkemet, érezzem, hogy olyan célt szolgálok, amivel azonosulni tudok. Ez hajt a főzésnél, illetve a táplálkozásnál is. Akik eljönnek hozzám, és részt vesznek a kurzusomon, azoknak helyreáll a viszonyuk a saját étkezésükkel kapcsolatban, és teljes vállszélességgel bele tudnak állni az életükbe, mert egészséges, fitt emberek, akik könnyebben veszik az élet akadályait.

raw konyha

A főzőtanfolyam a járványhelyzet miatt nyilván alapjaiban megváltozott. Hogyan tudja tartani a kapcsolatot azokkal, akik érdeklődnek, továbbra is járnának a tanfolyamokra, illetve tanácsadásokra?

Sajnos most a tanfolyamokat nem lehet megtartani. A főzést az online térbe sem lehet belehelyezni, hiszen fontos látni az állagát az ételnek, meg is kell ízlelni, hogy ezáltal is segítsek a résztvevőknek. Ehhez szükség van a személyes kontaktusra. Márciustól tehát nem tudom fogadni az érdeklődőket, vissza kellett mondanom minden tanfolyamot. Nehéz döntés volt. Még a karantén előtt indult viszont egy élő főzőműsorom, amelyet minden szombaton tartok. Ezeknek a videóknak a nézettsége folyamatosan emelkedik. Csak így tudom tartani a kapcsolatot az emberekkel. De heti rendszerességgel teszek fel újabb és újabb recepteket is az oldalamra, ezekhez várom a nézők fotóit, amint otthon készítik az éppen aktuális ételt. A mostani helyzetben magunkra vagyunk utalva, az éttermek zárva tartanak, mindenki maga főz. Sokan most kezdték el igazán a konyhájukat felfedezni a hideg reggelik és vacsorák elkészítése mellett. Megnőtt az emberek motivációja, hogy megtanuljanak főzni, és megtanulják élvezni is a főzést. Az első, amit tudatosítanunk kellett, hogy nem egyszerű dolog, nagyon is időigényes a hét minden napján biztosítani az otthoni étkezést. Időt spórolni pedig azzal tud az ember, ha ért ahhoz, amit csinál. Tőlem éppen ezt lehet megtanulni. 

Mi inspirálja a mindennapokban?

A rendetlenség és a káosz. Nálam otthon rend van, és ezt elvárom a családtagjaimtól is, hogy a közösen használt helyiségekben rendet tartsunk, mert csak úgy tudok jól működni. A rendetlenség engem tettekre sarkall, arra, hogy rendet rakjak. A táplálkozás terén pedig elég nagy a káosz és a rendetlenség, rengeteg álhír kering az internetes világban, és nem tudni, melyik információ a valódi. Számos hiteltelen ,,felfedezés” születik. Ez a káosz inspirál, hogy megpróbáljak rendet teremteni, és igyekezzek az embereknek útmutatást nyújtani.

Miben érzi úgy, hogy még fejlődnie kellene?

Nagyon sok mindenben. Egy jó szakács, a paphoz hasonlóan, holtig tanul. Ki lehet alakítani egy repertoárt, amit bármikor, bármilyen körülmények között el tudok készíteni, de mindig jön valami új. Új technika, új ötlet. Folyamatosan tanulom az emberekkel való kommunikációt is.

Kinek tud tanáccsal szolgálni, és milyen kérdésekkel keresik meg önt?

A tanfolyamokra vegyesen jelentkeznek be a látogatók, de közülük természetesen több a nő, mint a férfi. A huszonöt pluszos korosztály keres fel általában, mert a fiatalokat még nem érdekli annyira ez a téma. Persze, akadnak kivételek.

Megjelent a Magyar7 2020/20.számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.