lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. szeptember 4., 12:48

A mezítlábas cipő előnye

A lévai származású Ág Zsuzsa öt éve készít barefoot (mezítlábas) cipőt. Kismamaként bekerült egy közösségi csoportba, ahol az anyukák egymással osztották meg a tapasztalataikat. Megtudta, hogy létezik olyan cipő, amely nem nyomja a lábat, sőt pontosan idomul a láb formájához.

cipő
Fotó: Ág Zsuzsa

Ez a lábbeli nagy szabadságot nyújt a lábnak, sehol nem nyom és a vékony talpának köszönhetően maximálisan rásimul a talajra. Minden csontot és izmot formába hoz, hordása olyan, akár egy akupunktúrás kezelés.

Zsuzsa mindig is szerette az alternatív módszereket, ezért elhatározta, hogy kisbabájának gyapjúfonálból horgolt cipőcskét készít, magának pedig sarok nélküli cipőt, amelyben kényelmesebben tud mozogni.

Miután nekifogott a mezítlábas cipők készítésének, 2017-ben lecserélte az egész cipőkészletét.

– Egy bőrműves ismerősöm segített természetes bőrökkel, a kézi varrógépem már megvolt, így elkezdhettem a munkát. Az első művem egy tipegőpapucs lett, ezt a kisfiamnak készítettem, gondolva, hogy az anyatermészettel való érintkezés érzete jót tesz majd neki. Teljesen autodidakta módon ástam bele magam ebbe a dologba. Eleinte kisgyerekeknek csináltam a lábbeliket, később felnőttek számára is – meséli átéléssel Zsuzsa.

A mezítlábas cipő legfontosabb ismérve, hogy a láb méreteihez idomul, a lábfej alakját próbálja felvenni. A talpvastagsága nem több 5,5 maximum 6 mm-nél. A mezítlábas cipők tehát könnyűek, szinte eggyé válhatunk a talajjal.

– Az első felnőtt lábbelim mondhatni egy gatyamadzagból és egy darab vastag bőrből készült. Ezt én hordtam – mondja nevetve Zsuzsa, aki tavaly, a koronavírus idején alakította ki a műhelyét Léván, ami tulajdonképpen egy 3,5m x 2,5 méteres, átalakított nyári konyha.

Zsuzsa növényi adalékanyagokkal ellátott és krómmal kezelt bőrrel dolgozik. A fonáltechnika által készült horgolt cipőcskéket csupán a tipegők, illetve a hordozóban lévő babák szüleinek ajánlja.

A munkához hozzávaló kellékeket egy internetes oldalról szerzi be, és fokozatosan gyűjti össze a szükséges felszerelést és alapanyagokat. Előszeretettel dolgozik filccel, amely sok színben és mintával kapható, könnyű kezelni, ragasztani, varrni, és nem bomlik. A filc mellett nemezt is szívesen használ.

– Egy cipő elkészítése nagyjából két napot vesz igénybe, ami tizenhét óra intenzív munkát jelent. A gyermek- és a felnőttcipő elkészítése között talán csak pár óra az eltérés, néha a gyerekcipővel több a munka, ha nem kaptafán készül. A kaptafás cipők valamivel gyorsabban készülnek.

A cipőket általában különféle dekorációkkal is ellátja, gyöngyöket, színes bőrcsíkokat használ a díszítés során. A fel nem használt bőrökből további tárgyakat készít,

például kulcstartókat, kisebb ajándéktárgyakat, amelyeket szintén értékesíteni tud. A vásárlóközönsége folyamatosan épül, egyre többen keresik a termékeit. Lehet, hogy a Buballa design márkanév egyelőre „gyerekcipőben” jár, de a minőséget tekintve biztosan nem.

Megjelent a Magyar7 2021/35. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.